novi zeland

Kapetan tankera optužen za izazivanje nepotrebne opsanosti

Foto: AFP/PIXSELL
naftna mrlja (1)
Foto: AFP/PIXSELL
tanker rena nasukao se kod novog zelanda
Foto: AFP/PIXSELL
naftna mrlja (1)
Foto: AFP/PIXSELL
naftna mrlja (1)
12.10.2011.
u 09:22
Procijenjeno je kako je u more iscurlo 200 do 300 tona nafte iz broda koji je prevozio više od 1700 tona goriva
Pogledaj originalni članak

Kapetan tankera koji se nasukao na grebenu nedaleko novozelandske obale zbog čega je u more iscurila ogromna količina nafte uhićen je i optužen za "upravljanje brodom koje je izazvalo nepotrebne opasnosti i rizike". Ako bude osuđen, javlja CNN, čeka ga i do 7800 dolara kazne ili 12 mjeseci zatvora.

Novozelandska agencija za saniranje naftnih mrlja Maritime (MNZ) naglasila je kako će najvjerojatnije biti podignuto još nekoliko optužnica.

Podsjetimo, Rena, tanker koji plovi pod liberijskom zastavom, prošlog se tjedna nasukao na greben Astrolabe 12 nautičkih milja od Tauranga na Sjevernom otoku. Stotine tona nafte iscurile su u more zbog čega je novozelandski ministar okoliša izjavio kako je ovo najveća pomorska katastrofa.

U MNZ-u su procijenili kako je 200 do 300 tona nafte iscurilo iz broda koji je prevozio više od 1700 litara goriva, a značajna količina nafte završit će na obali između Mount Maunganuija i Maketua. Oko 70 kontejnera koje je tanker prevozio palo je u more, a njih 11 koji sadržavaju opasne supstancije ostalo je na Reni.

U MNZ-u se boje kako će još dio kontejnera s tankera zbog loših vremenskih uvjeta i stanja trupa broda završiti u moru. Zbog opasanosti koju kontejneri predstavljaju plovidbi MNZ je izdao navigacijska upozorenja, a pomorski promet je preusmjeren.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.