Sarajevo

Jurišić, Šarić, Kljuić, ali i Semiha Borovac za gradonačelnika

Jurišić, Šarić, Kljuić, ali i Semiha Borovac za gradonačelnika
23.10.2012.
u 09:17
Razgovori 
o Gradskom vijeću i gradonačelniku su počeli. Nisu još definirana imena
Pogledaj originalni članak

Iako se još broje glasovi s proteklih izbora, situacija je već sada prilično jasna, bar kada je riječ o Sarajevu. SDA je osvojio najviše glasova te će inicirati razgovore o Gradskom vijeću i novom gradonačelniku prijestolnice BiH, koji se, podsjetimo, ne biraju izravno, biračkim glasovima na izborima.

Kompliciran izbor

Naime, Gradsko vijeće i gradonačelnik se biraju neizravno. Gradsko vijeće se sastoji od 28 vijećnika koji u Vijeće dolaze iz četiri gradske općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad), po sedmorica. Mandati za Gradsko vijeće se dodjeljuju stranačkim ili koalicijskim kandidacijskim listama prema broju dobivenih glasova, po sustavu proporcionalne zastupljenosti kandidata. Znači dijele se po redu, počev od najvećeg količnika, dok se ne raspodijele svi mandati iz općinskog vijeća. Raspodjela mandata među kandidatima s iste liste vrši se prema redoslijedu na listi. Prema Statutu Grada, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima (konstitutivnim narodima) pojedinačno se jamči minimum od 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a skupini Ostalih najmanje dva mjesta, bez obzira na rezultate. Ako se među sedam izabranih vijećnika ne dobije minimalan broj kandidata iz pojedinog konstitutivnog naroda, umjesto izabranog određuje se općinski vijećnik, pripadnik naroda koji nije zastupljen u potrebnom broju među izaslanicima iz tog Općinskog vijeća i na kandidatskoj listi je s najvećim količnikom.

Dogovor oko imena

Ako na toj kandidacijskoj listi nema kvalificiranog kandidata, utvrđuje se sljedeći najveći količnik i tako sve dok se ne dođe do kvalificiranog kandidata. Za sada su tri imena za gradonačelnika Sarajeva u igri: Ivica Šarić (SDA), Josip Jurišić (SDA) i Stjepan Kljuić (SDU). No, špekulira se i kako bi bivša gradonačelnica Semiha Borovac (SDA) također ponovno mogla sjesti u gradonačelničku fotelju. Nju je naslijedio još uvijek aktualni gradonačelnik Alija Behmen (SDP). Kako su izjavili nedavno, SDA nije odbacio mogućnost da digne ruku za kandidata koji je prihvatljiv svim Sarajlijama i Sarajkama, no, komplicirani izborni sustav otvara mogućnosti za razne špekulacije, posebno one vezane uz nacionalnu pripadnost. Dogovor oko vlasti u Sarajevu je počeo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.