predsjednik

Josipović: Hrvatska postaje država čiju podršku treba regija

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Josipović: Hrvatska postaje država čiju podršku treba regija
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
23.01.2012.
u 10:00
Hrvatska je od danas drukčija u očima poslovnih partnera. Očekujem da će već i sam uspjeh referenduma, posebno konačni ulazak u EU biti snažan poticaj za investitore, rekao je Josipović.
Pogledaj originalni članak

Hoće li išta promijeniti to što su se Hrvati izjasnili "za" EU?

Ako mislite na to hoćemo li se sutra probuditi s većim plaćama, s više radnih mjesta i poboljšanjem ukupnih uvjeta života, naravno da neće. Ali, dogodit će se velika i važna promjena u svijesti ljudi, promjena koja će sigurno kroz izvjesno vrijeme dovesti i do boljih plaća i do više radnih mjesta. Jasna poruka hrvatskih građana da žele u EU bit će snažna motivacija Vladi i drugim državnim tijelima da nastave s reformama, a građanima da prihvate i potiču reforme. Volio bih da uspjeh referenduma pokrene ono najvažnije, promjenu u načinu razmišljanja i rada. Usto, Hrvatska je od danas drukčija u očima poslovnih partnera. Očekujem da će već i sam uspjeh referenduma, posebno konačni ulazak u EU biti snažan poticaj za investitore. Očekujem pozitivan efekt i na turizam, ali i druge grane gospodarstva, posebno turizam. Siguran sam da će hrvatska kultura od danas biti zanimljivija mnogim prijateljima širom Europe. Ipak, najveću promjenu, za koju treba nešto vremena, očekujem u našim glavama. Posebno mlađe generacije razvit će poduzetnički duh i kreativnost potrebnu da se sami, ne čekajući da država sve riješi, izbore za svoja prava i svoju egzistenciju. Država pri tome mora osigurati jednakost šansi i dobru infrastrukturu.

Odmah nakon referenduma idete u Albaniju. Hoće li činjenica da smo učinili još jedan korak prema EU utjecati na ovaj, ali i buduće vanjskopolitičke susrete, te kako?

Sigurno je, vanjskopolitičke aktivnosti bit će u funkciji poticanja ratifikacije Ugovora s EU. Naravno, i naši odnosi u regiji, pa i oni s Albanijom, dobivaju novu dimenziju. Hrvatska postaje država čiju podršku trebaju, država koja im želi pomoći. Očekujem seriju susreta s čelnicima EU upravo radi što brže ratifikacije.

Bili ste vrlo aktivni u motiviranju građana da glasaju za EU. Možete li navesti nekoliko najvećih prednosti koje nas čekaju ulaskom u Uniju, posebice s obzirom na činjenicu da EU prolazi veliku krizu?

Da, nekako mi se "službena" kampanja učinila nedostatnom pa sam izašao s nekoliko obraćanja građankama i građanima, posebno neposredno prije referenduma. Glavne prednosti bih podijelio na one strateške i one koje će građani odmah osjetiti u svom statusu. Prvo, otvorit će nam se veliko tržište koje nosi veliku priliku, ali i opasnosti ako ne budemo radili kako treba. Nadalje, otvaraju se novi fondovi iz kojih možemo "povući" znatna sredstva i unaprijediti naše gospodarstvo, ali i afirmirati vlastitu kulturu i znanost. Posebno bih istaknuo fondove dostupne poljoprivredi. Isto tako, ulazak u EU, naravno, ako otklonimo brojne zapreke koje smo sami postavili, jako će motivirati strane investitore. To znači da možemo računati na nova radna mjesta i bolju infrastrukturu. Kao pojedinci, posebno mladi, imat ćemo nove mogućnosti školovanja i zapošljavanja. Rekao bih, cijela će nam Europa biti dom. Naša će prava uživati dodatnu zaštitu, a standardi tih prava bit će sve viši. Ipak, moram upozoriti da zagovaram eurorealizam, svijest da će dobit od ulaska u EU ponajviše ovisiti o nama samima, našem radu, kreativnosti i upornosti da iskoristimo mogućnosti koje nudi EU.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.