Požar

Jedina nada pogled u nebo na kišu, ili hrvatske kanadere

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Jedina nada pogled u nebo na kišu, ili hrvatske kanadere
07.08.2013.
u 09:38
Dolazak hrvatskih kanadera usporen jer država nema novca za požare
Pogledaj originalni članak

Dva vatrogasna zrakoplova kanadera uključuju se od danas u gašenje velikog požara kod Jablanice na sjeveru Hercegovine jer vatrogasne službe u BiH ne mogu zaustaviti njegovo širenje. “Na osnovi odluke Vijeća ministara, Ministarstvo sigurnosti zatražilo je pomoć Hrvatske u gašenju požara, a tijekom dana obavili smo i pregovore o detaljima za dolazak dva kanadera”, rekao je pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Sigurnosni uvjeti

Po njegovim navodima, kanaderi bi od jutarnjih sati trebali gasiti požar nakon što su vlasti BiH osigurale financijska sredstva i tehhičke uvjete, nakon što je dan ranije Vijeće ministara zatražilo međunarodnu pomoć. “Da bi se međunarodna pomoć mogla aktivirati, potrebno je da onaj tko traži pomoć, u ovom slučaju BiH, osigura usluge zračne luke i goriva za letjelice, a to znači i dodatna financijska sredstva”, rekao je pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić. Sve ovo, dodao je, potrebno je kako bi se zadovoljili svi sigurnosni aspekti, ali i procedure EU. Po njegovim riječima, vlasti BiH u proračunu nemaju izdvojen novac za tu namjenu. “Ministarstvo sigurnosti je u prijedlogu proračuna za ovu godinu tražilo sredstva za ovu namjenu, ali ih nismo uspjeli dobiti”, rekao je Agić. Požar više dana ugrožava obiteljske domove u podnožju planine Prenj u općini Jablanica, a njegovo gašenje je otežano zbog nepristupačnog terena, loše opremljenosti gasitelja i visokih temperatura. Na području Jablanice u utorak su se pojavila nova požarišta. Do sada je jedina pomoć gasiteljima stizala iz zraka, i to helikopterom Oružanih snaga BiH.

Ozlijeđen vatrogasac

Ovaj je helikopter zajedno s gasiteljima sa zemlje uspio spasiti nekoliko naselja proteklih dana. Situacija s požarima na području općine Jabalnica pogoršala se tijekom posljednja dva dana. Više od stotinu građana i vatrogasaca borilo se na području Tretišća s vatrenom stihijom koja je prijetila kućama a oulijeđen je i vatrogasac. - Imali smo i nesreću, jedan vatrogasac je povrijeđen kada se dalekovod srušio. Prebačen je u Dom zdravlja. Građani se i dalje bore s požarom na Tretišću i na izmaku su snaga, jer su već šest dana na terenu po svim vremenskim uvjetima, rekao je Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica. Najteža situacija je na područjima Ravno, Bijela, Dragan selo i Tretišće, gdje se stanovnici na sve moguće načine bore kako ne bi izgubili svoje domove. - Građani su vrlo solidarni i pomažu jedni drugima, na smjene dežuraju i gase požare. Ali, je to stjenovito područje i stalno se obrušavaju užarene stijene, tako da je pristup nemoguć. Bez pomoći iz zraka nemamo ništa. Plamen u borovim šumama doseže visinu i do 30 metara. Nadamo se da će nam poslati dva kanadera iz Hrvatske u pomoć, jer helikopter stalno radi, rekao je koordinator mjesnih zajednica općine Jablanica Ibrahim Čilić Dune. 
U Jablanici je proglašeno stanje elementarne nepogode, nakon čega je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se zatraži međunarodna pomoć.

 

 - Prema informacijama kojima jutros raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH na terenu su dva helikoptera Oružanih snaga BiH i djeluju na najugroženijim područjima jablaničkog požarišta.  - Što se tiče kolega iz Republike Hrvatske, kanaderi još nisu krenuli prema Bosni i Hercegovini. U Operativno-komunikacijskom centru BiH očekujemo svakog momenta informaciju kada će poletjeti iz Hrvatske - kazao je Feni jutros pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić. Po njegovim riječima, stanje na požarištima na području Jablanice jutros nije puno promijenjeno u odnosu na jučerašnji dan.

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.