ČOVIĆ - DODIK

Jedan narod ne može birati predstavnike drugog naroda

Foto: Velid Mehmedović
Jedan narod ne može birati predstavnike drugog naroda
27.09.2013.
u 13:16
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je postignut napredak u razgovorima o provedbi odluke "Sejdić - Finci“ s predstavnicima SDA
Pogledaj originalni članak

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ima utvrđen stav o provedbi odluke \"Sejdić - Finci\", a to je izravan izbor člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Dodik je nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem istakao da se traži rješenje u okviru Federacije BiH (FBiH) i da će podržati bilo kakav dogovor relevantnih političkih faktora u tom entitetu. \"Bit je da jedan narod ne može birati predstavike drugog naroda\", rekao je Dodik novinarima. On je naglasio da je na sastanku bilo riječi o mehanizmu koordinacije, te da je u tom pogledu potrebno uvažiti ustavnu strukturu BiH.

\"Sva pitanja koja nisu izričito dana u nadležnost BiH podrazumijevaju koordinaciju. Ona ima smisla ako se završava konsenzusom o različitim pitanjima\", rekao je Dodik. Prema njegovim riječima, neophodan je efikasan rad Vijeća ministara BiH, pogotovo na fiskalnim pitanjima i proračunskom okviru za iduću godinu. \"Tu se već rade određene stvari. Dogovorili smo se da se ubrza procedura koja se odnosi na određena imenovanja, jer je došlo do promjene političkih odnosa i suradnje SNSD-a i SDS-a na razini BiH\", kaže Dodik. Napomenuo je da je razgovarano i o kapitalnim ulaganjima u idućoj godini i da je važno što je u tom pogledu uspostavljen paritet. \"Princip za grantove koje daje Vijeće ministara je veoma pošten i njime se podrazumijeva da se oni dijele po principu 33 posto RS-u, ostalo FBiH\", rekao je Dodik.

Naveo je da dvije stranke podržavaju poštene procedure prilikom popisa stanovništva u BiH i da tu ne smije biti nikakvih špekulacija. \"Pozivamo sve odgovorene u BiH da popisu stanovništva priđu pošteno kako bi se utvrdilo pravo stanje\", rekao je Dodik. On je ocijenio da je partnerstvo SNSD-a i HDZ-a BiH jedno od najvažnijih u BiH, što se reflektiralo na stabilnost odnosa među dva naroda.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je postignut napredak u razgovorima o provedbi odluke \"Sejdić - Finci“ s predstavnicima SDA. \"Jedan od prijedloga je da FBiH bude jedna izborna jedinica s dva izborna područja. Na sastanku je zaključeno i da je neophodno izbjeći bilo kakve špekulacije prilikom predstojećeg popisa stanovništva“, kaže Čović.

On je napomenuo da je u razgovoru o mehanizmu koordinacije postignut ogroman napredak. \"Veoma smo precizno postavili partnerstvo dvije stranke, bez obzira je li riječ o operativnim poslovima u Vijeću ministara BiH, postavljanju kadrova ili nekim drugim temama\", rekao je Čović. On je istakao da je HDZ opredijeljen za dugoročnu suradnju sa SNSD-om.

\"Na današnjem sastanku informirao sam sugovornike što želimo uraditi u FBiH. To je prije svega partnerstvo sa SDA, s obzirom da u tom entitetu ništa ne funkcionira i da Vlada FBiH ne radi u skladu s Ustavom i zakonima\", kaže Čović i podsjeća da postoji obveza da će HDZ BiH jedno mjesto u Vladi FBiH ustupiti SNSD-u. U izaslanstvu SNSD-a koje je sudjelovalo na današnjem satanku, osim Dodika, bili su Nebojša Radmanović, Željka Cvijanović, Nikola Špirić i Igor Radojičić. Osim Čovića, sastanku su u ime HDZ BiH nazočili Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Davor Čordaš.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.