stiže u remetinec

Izručenje pitanje dana, odvjetnik Suić: Sanader će progovoriti!

Foto: 'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
Izručenje pitanje dana, odvjetnik Suić: Sanader će progovoriti!
12.07.2011.
u 07:01
Prvi postupak protiv Sanadera mogao bi biti onaj za primanje 10 milijuna eura mita od Mađara u slučaju Ine
Pogledaj originalni članak

Pitanje je dana kada će Ivo Sanader biti u Zagrebu, kaže branitelj bivšeg premijera Ive Sanadera odvjetnik Goran Suić. Napominje da je Sanader u ponedjeljak dobio obavijest kako je odluka o izručenju s potpisom austrijske ministrice pravosuđa Beatrix Karl dostavljena nadležnoj sutkinji, što znači da je njegov transfer iz ekstradicijskog pritvora u Salzburgu u Hrvatsku pitanje trenutka. Mjesec dana stara ozljeda noge, koju je Sanader zaradio u teretani, i dalje nije dobro, no ona neće utjecati na njegov povratak u Hrvatsku.

>>Moguće je da Sanaderovo izručenje bude vrlo brzo

Potpredsjednik Zemaljskog suda u Salzburgu Imre Juhasz rekao je da je Ministarstvo pravosuđa već kontaktiralo hrvatske vlasti kako bi dogovorili pojedinosti izručenja te da Sud čeka da ih hrvatske vlasti izvijeste hoće li transfer biti redovitom linijom ili će RH poslati svoj avion. Juhasz je napomenuo da postoji mogućnost da Sanader bude prebačen iz Salzburga u Zemaljski sud u Beču i iz bečke zračne luke Schwechat u Zagreb. Druga je opcija da Sanader bude u Salzburgu ukrcan na izravan let za Zagreb. – Naša je zadaća da organiziramo policijsku pratnju do Zagreba, gdje će biti službeno izručen hrvatskim organima vlasti – istaknuo je Juhasz te dodao: Moguće je da izručenje bude brzo, pa čak i do kraja ovoga tjedna.

Četiri istrage

Odvjetnik Suić kaže da se Sanader veseli povratku u Zagreb i suočavanju s optužbama za korupciju koje je USKOK otvorio protiv njega u četiri istrage. Najavljuje aktivnu obranu.

– Sigurno je da se Sanader neće braniti šutnjom – rekao je Suić. Sudeći po neformalnim najavama s kojima se ozbiljno barata u istražiteljsko-sudskim krugovima, prvi postupak zbog kojega bi se Sanader mogao naći na sudu odnosi se na slučaj Ina – MOL. Riječ je o posljednjoj aferi u kojoj je Sanader optužen da je primio 10 milijuna eura mita. Kao davatelj mita osumnjičen je predsjednik uprave MOL-a Zsoltan Hernadi, dok je bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec osumnjičen kao pomagač. USKOK-ovo rješenje o otvaranju istrage bivšeg premijera optužuje da je uz pomoć Polančeca doveo Vladu, kao i povjerenstvo za pregovore s MOL-om, u zabludu uvjerivši ih kako izmjena dioničarskog ugovora kojim se upravljačka prava nad Inom predaju mađarskome MOL-u te izdvajanje plinskog biznisa nisu štetni za Hrvatsku. Zauzvrat je, tvrdi USKOK, primio vrlo izdašan iznos mita, o čemu je tužiteljima govorio riječki tajkun Robert Ježić, koji je, kako se tvrdi, pomogao da se polovica iznosa, dakle 5 milijuna eura, preko njegovih tvrtki na Cipru opere i dostavi Sanaderu.

Budući da su to najozbiljnije optužbe koje su dokumentirane protiv bivšeg premijera, logično je da će se stvari u kazneno-pravnom smislu najprije raščišćavati upravo u vezi s naftnom kompanijom. Realno je, stoga, očekivati da će Sanader već idući tjedan USKOK-ovim tužiteljima iznijeti niz pojedinosti o tijeku pregovora s MOL-om te ulozi povjerenstva za pregovore s MOL-om. Podsjetimo, u povjerenstvu je bila tadašnja Sanaderova zamjenica i desna ruka, današnja premijerka Jadranka Kosor, potom Damir Polančec, te ministri Marina Matulović-Dropulić i Ivan Šuker. Sanaderovo pojavljivanje u Zagrebu i davanje iskaza USKOK-u vremenski koincidira s istragom koju je najavio Polančecov odvjetnik Anto Nobilo. On je, podsjetimo, još u petak premijerki Kosor, članovima njezine vlade i vodećim HDZ-ovcima poslao poziv za saslušanje u sklopu svoje istrage oko Ine i MOL-a. Realno je očekivati i da će mađarski tužitelji na USKOK-ovov zahtjevu za međunarodnu pravnu pomoć ispitati predsjednika uprave MOL-a Hernadija.

Suđenje u listopadu?

Po nekim špekulacijama, Sanaderu bi se zbog optužbi za pogodovanje MOL-u kod preuzimanja hrvatske naftne kompanije moglo suditi već u listopadu. Ne isključuje se da se optužnica za Inu spoji s optužbama da je 1995., kao zamjenik ministra vanjskih poslova Mate Granića, od Hypo banke koja je kreditirala gradnju hrvatskih veleposlanstava uzeo proviziju u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna. USKOK Sanadera tereti još u slučaju Fimi media i HEP.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.