NAKON KRVOPROLIĆA

Izrael deportira uhićene s konvoja, namjerava sve osloboditi do sutra

Foto: REUTERS
Izrael deportira uhićene s konvoja, namjerava sve osloboditi do sutra
02.06.2010.
u 12:20
Izraelski veleposlanik u SAD-u akciju izraelskih snaga usporedio s ponašanjem američke vojske tijekom Drugog svjetskog rata.
Pogledaj originalni članak

Izrael je tijekom dana pustio iz zatočeništva i deportirao 449 osoba s humanitarnog konvoja koje je držao zatočenima nakon napada na flotilu. Među njima je i 380 Turaka koji su poslani kući. Autobus sa 123 aktivista iz muslimanskih zemalja stigao je u Jordan. Izrael je najavio da bi svih 600 aktivista trebalo biti pušteno najkasnije do sutra.

Uz brojne osude iz međunarodne zajednice, Izrael se nalazi i pod pritiskom Sjedinjenih Država. Američki predsjednik Barack Obama kazao je u razgovoru s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom kako će se SAD potruditi uvjeriti Izrael da pusti sve uhićene svojim domovima. Turski premijer, koji je izraelski napad na konvoj ocijenio kao "krvavi masakr", u jednosatnom telefonskom razgovoru s Obamom rekao je kako se "Izrael izlaže opasnosti da izgubi svog jedinog priajtelja u regiji".

The Jerusalem Post javlja kako su zbog prosvjeda u Turskoj obitelji izraelskih diplomata i sve manje važno osoblje pozvani da se vrate u Izrael, ali diplomatska  misija zasad ostaje u Turskoj.

Michael Orem, izraelski veleposlanik u SAD-u, akciju izraelskih snaga usporedio je s akcijama američke vojske tijekom Drugog svjetskog rata.

- Izrael je djelovao u skladu s međunarodnim pravom. Svaka se država ima pravo braniti, naročito od terorističkih prijetnji kakve predstavlja Hamas, uključujući i obranu na otvorenom moru.  Amerikanci su se vodili sličnim interpretacijama prava kada su se borili protiv Nijemaca i Japanaca tijekom Drugog svjetskog rata - kazao je.

Izraelski mediji pišu kako je izraelski ministar obrane Ehud Barak posjetio danas jedinicu koja je izvela prepad i uime vlade zahvalio im na uspješnoj akciji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.