biraju predsjednika

Izbori u Sloveniji: Pahor treba Janšu da pobijedi Türka

Foto: 'Jure Makovec'
Izbori u Sloveniji: Pahor treba Janšu da pobijedi Türka
10.11.2012.
u 12:00
Pahor želi ostati kandidat između ljevice i desnice pa kalkulira bi li mu bolje došla Janšina javna ili prešutna podrška
Pogledaj originalni članak

Milan Kučan, Janez Drnovšek i Danilo Türk dosadašnji su slovenski predsjednici u dva desetljeća postojanja “dežele”, a u nedjelju Türk kao favorit ide po novi petogodišnji mandat. Ipak, aktualni slovenski predsjednik nema izgleda za pobjedu u prvom krugu jer mu anketa slovenskog Dela daje otprilike 44 posto. Za petama mu je drugi kandidat ljevice Borut Pahor (49) koji u novom pohodu na položaj u državi i ima 31 posto podrške.

Polovica birača na izbore

Treći je kandidat Milan Zver (50), jedini kandidat desnice, u ovom trenutku europarlamentarac s pet tisuća eura plaće i 25 posto podrške. Zanimljivo je da u zemlji u kojoj je u ovom trenutku na vlasti desna koalicija pod vodstvom Janeza Janše, kandidat desnice dobiva samo četvrtinu glasova. Na izbore 11. studenoga izaći će oko polovice birača, a kako mnogi Slovenci odlučuju u posljednjem trenutku, moguća su iznenađenja kao i na parlamentarnim izborima lani kad je Zoran Janković osvojio najviše glasova.

Mandat predsjednika Türka (60) obilježilo je nekoliko spornih trenutaka, a najupečatljivija je njegova odluka 2009. godine da dodijeli odličje Tomažu Ertlu zbog zasluga za Sloveniju 1989. godine. Ertl je tada, kao ministar unutarnjih poslova u Socijalističkoj republici Sloveniji, uspio spriječiti održavanje tzv. mitinga istine u sklopu jogurt-revolucije Slobodana Miloševića. Ertlove zasluge za to bile bi nesporne, ali je sporna Ertlova uloga prije toga jer bio je i šef službe sigurnosti, Udbe, u bivšoj državi. Pahor je morao odstupiti s vlasti prije isteka mandata, zatim je izgubio na izborima, a na kraju je izgubio i Socijaldemokratsku stranku, nije dobio novi mandat na čelu te stranke. Slično se dogodilo Jadranki Kosor, a sada i Borisu Tadiću.

Premijer za Pahora?

Prema anketama, u drugi krug idu Türk i Pahor, a po nekim informacijama u drugom krugu s tri posto prednosti pobjeđuje Türk. Špekulira se kako bi premijer Janša za drugi krug mogao podržati Pahora, ali pitanje je bi li i ta podrška Pahoru, koji najavljuje da želi biti između ljevice i desnice, mogla donijeti pobjedu.

>>Pahor: Milanović je podcijenio odgovornost koju nosi kao premijer

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.