O KRIŽNOM PUTU

“Istina, Veliki petak je smrt, ali je za tri dana pobjeda, Uskrs...“

Foto: Stojan Lasić
“Istina, Veliki petak je smrt, ali je za tri dana pobjeda, Uskrs...“
28.03.2013.
u 10:13
Djelo 
je potaknuto riječima pjesnika B. Klarića nestalog na Bleiburgu
Pogledaj originalni članak

Za djelo Via crucis, maestro don Dragan Filipović bijaše potaknut riječima: “I kad je puko’ Bog zna koji bič i do Neba digla se buka, izišao je Pilat ispred puka i reko’: Na smrt te sudim Kriste al’ moje su ruke nevine i čiste...“, napisane za prvu postaju Križnoga puta hrvatskog pjesnika Branka Klarića koji je nestao na Bleiburgu.

Ratne strahote

“Sjećajući se ratnih strahota dok s Don Antanom u nametnutom nam i agresorskom ratu vozih hranu vojnicima na brdo Hum, znadoh reći: Ako mi, kad rat stane, na ovo brdo stradanja, na Hum ne izvedemo vjernike na hodočašće, križni put i molitvu za stradale, onda je rat i ovaj, tko zna koji po redu križni put našeg naroda, izgubljen...“, kaže nam don Dragan. Nakon toga je prošlo mnogo godina, Veliki petak je svake godine vjernički i hodočasnički obilježen. Započelo se i s izgradnjom postaja Križnoga puta, gdje su postavljeni drveni križevi. Nakon toga se otpočelo i s reljefima u kamenu koji oslikavaju muku, patnju i križ... Klesalo ih je četrnaest akademskih kipara. Postaje se malo po malo postavljaju.

Via Crucis


Paralelno s klesanjem kamenih postaja i sam je počeo klesati glazbu za svaku postaju Križnoga puta. “Nakon završetka čekao sam prikladno vrijeme da Akademski pjevački zbor Pro musica otpočne pjevački klesati - postavljati na noge jednu po jednu postaju Križnoga puta. Neću zaboraviti da je taj isti zbor na Humu, u pravom smislu te riječi, podigao jedanaestu postaju – Isusa razapinju na križ. Hvala im. Hvala i prof. Juliju Mariću i gosp. Tomi Sušcu za orkestraciju ovoga križnoga puta, čiju smo praizvedbu slušali. Hvala solistima i onima koji su pomogli pri uvježbavanju: Karlu Milićeviću, Dadi Šariću, Alenki Milano, Marijani Pavlović, Ani Ćorić, Pavi Sušcu... Nastojao sam glazbeno izraziti, s jedne strane muku, patnju, bol, a s druge oholost, a zapravo bijedu čovjeka koji u trenutku kad mu je dobro i kad se osjeća moćnim želi zasjesti na mjesto Boga. Glazbeni stavci nose bol, ostavljenost, fizičku i duhovnu patnju, no završavaju u duru, što je vjerujem slušatelja iznenadilo. Htio sam reći, koliko god postaje Križnoga puta nose u sebi poniženje, bičevanje, sve veću i veću iznemoglost, nemoć, pad..., one nisu kraj! Istina Veliki petak je smrt, ali je za tri dana pobjeda, Uskrs.“

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.