Posavina

Ispraćaji umrlih obavljat će se iz mrtvačnice na groblju

Foto: Marko Mišković
Ispraćaji umrlih obavljat će se iz mrtvačnice na groblju
31.01.2012.
u 11:03
PLAĆANJE će spriječiti samovolju da netko dođe i u groblju svojata prostor za ukop
Pogledaj originalni članak

Oduvijek se u Bosanskoj Posavini pridavao poseban značaj grobljima, prebivalištima najmilijih, ne samo u dane blagdana Svih Svetih nego se tradicionalno pažnja prenosila s brojnih generacija. Ne čudi stoga da su vijećnici Općinskog vijeća Orašje donosili odluke o izgradnji mrtvačnica i obnavljanju kapela na grobljima, a velika sredstva uložena su u infrastrukturu na grobljima, osobito na središnjem općinskom groblju Karaula, sve u cilju uvođenja reda pri korištenju grobnih mjesta, kao i uvođenju novih propisa kada su u pitanju sahrane.

Uprava groblja

-Početkom 2011. godine donesen je nacrt odluke o upravljanju grobljima, a odluka u vidu prijedloga dostavljena je vijećnicima. Postojeći nacrt odluke dostavili smo mjesnim zajednicama, župnim uredima i Islamskoj vjerskoj zajednici da se izjasne i daju svoje primjedbe i sugestije. Prijedlog odluke vijećnici su većinski usvojili s 18 glasova za, 3 protiv i 2 suzdržana i preostalo je da se odluka implementira u sljedećih šest mjeseci te da se poduzmu konkretne aktivnosti. Potrebno je najprije uspostaviti Upravu groblja, a prijedlog je da grobljima upravlja Javno komunalno poduzeće, rekao je Pero Baotić pomoćnik općinskog načelnika i šef Odjela za gospodarstvo i infrastrukturu općine Orašje.

Plaćanje naknada

Upravljanje, u smislu ove odluke, ističe Baotić, podrazumijeva dodjelu grobnih mjesta, naplatu naknada za dodjelu grobnog mjesta i godišnjih naknada za korištenje, poslove uređenja, održavanja i rekonstrukcije groblja, razmještaj putova i slično, poslove ukopa umrlih osoba, poslove vođenja grobnih evidencija, te donošenje propisanih općih i pojedinačnih akata. Na grobljima gdje postoji mrtvačnica pokop umrle osobe obavljat će se iz mrtvačnice, a odredbe ove odluke primjenjivat će se na grobljima Karaula u Donjoj Mahali, Kostrč, Bok i Vidovice te na ostalim grobljima nakon ispunjenja svih uvjeta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.