FETVA

Islamska zajednica u BiH: Bošnjaci trebaju odbaciti Djeda Mraza

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Islamska zajednica u BiH: Bošnjaci trebaju odbaciti Djeda Mraza
30.12.2010.
u 08:41
Veći broj muslimana postavio je pitanje Fetva-eminu u vezi islamskog stava o tzv. Djeda Mrazu kao jednom od simbola svetkovine kojom se obilježava početak nove kalendarske godine
Pogledaj originalni članak

Još se nije stišala afere oko tjeranja Djeda Božićnjaka iz sarajevskih vrtića, o čemu je zabrinutosti iskazala i američka diplomacija, glasilo Islamske zajednice u BiH “Preporod” objavilo je fetvu u kojoj tvrde da se preko “Djeda Mraza muslimanskoj djeci nastoji proturiti jedan kršćanski simbol”.

Djed Mraz i islam

Veći broj muslimana postavio je pitanje Fetva-eminu u vezi islamskog stava o tzv. Djeda Mrazu kao jednom od simbola svetkovine kojom se obilježava početak nove kalendarske godine te kako se musliman treba postaviti spram tog fenomena - započinje svoj tekst u glasilu IZ-a BiH dr. Enes Ljevaković. Poštujući pravo izbora svakog pojedinca i obitelji da u konkretnoj situaciji postupi u skladu s vlastitom savješću i opredjeljenjem, želim ukazati na sljedeće: Djed Mraz je izravno povezan s kršćanskom tradicijom i zapravo samo je drugo ime za ličnost iz te tradicije poznatu kao “Sveti Nikola”.

Na udaru bošnjačka djeca

Oni koji prešućuju ovu činjenicu i pokušavaju predstaviti, ustvari nametnuti Djeda Mraza kao općeprihvaćeni simbol darovanja djece povodom nove kalendarske godine, čije je obilježavanje također povezano s kršćanskim vjerovanjem u datum rođenja Isaa a.s. (Isusa Krista, nap.a.), zamagljuju istinu i obmanjuju javnost, posebno bošnjačku djecu nastojeći im poturiti jedan kršćanski simbol kao neutralan i kao općeprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja. Dalje u svom odgovoru autor navodi da spomenuta svetkovina i njen simbol nisu poznat, priznat i prihvaćen element u islamskoj tradiciji Bošnjaka. Oni su pod/na/metnuti i promovirani muslimanima i njihovoj djeci u vrijeme jednoumlja. Zbog toga bi ih, ističe autor, kao simbole strane islamskom učenju i tradiciji, trebali ignorirati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

AP
apavlovi
09:19 30.12.2010.

U skladu s ovim upitima muslimana o Djedu Mrazu ili Djedu Božićnjaku muslimani bi trebalo da postave pitanje i s u svezi primanja božićnice u Hrvatskoj.Oni nkoji rade u Hrvatskoj ili Njemačkoj ili nekoj drugoj zapadnoj zemlji koja daje božićnice u skladu s tim tumačenjem kršćanske tradicije bi trebalo da se odreknu božićnice.Baš me zanima hoće li to napraviti.

ST
stevo
11:10 30.12.2010.

Europa je KRSCANSKA i Djed Mraz ce VJECNO postajati ako im nepase nek se sele u Tursku zna se od koga im te ideje dolaze od ARAPA samo moraju znati dok je SRBA I HRVATA BALKAN nece islamizirati KRST I KRIZ ZA SLOBODU

MO
mozel
13:59 30.12.2010.

Pa doneklen je to u redu u BiH pa neka muslimani umjesto djeda mraza ili svetoga nikole uzmu oblik BIN LADENA.