ovladali timbuktuom

Islamisti bježe, tisuću francuskih legionara već je pregazilo Mali

Foto: Reuters/PIXSELL
Islamisti bježe, tisuću francuskih legionara već je pregazilo Mali
28.01.2013.
u 19:31
Pri bijegu iz Timbuktua pobunjenici su zapalili i slavnu knjižnicu iz 13. stoljeća u kojoj je bilo 250.000 starih rukopisa
Pogledaj originalni članak

Francuska vojska praćena regularnim malijskim trupama ušla je u Timbuktu istjeravši islamiste koji su u ovom gradu, kojim su vladali posljednjih deset mjeseci, počinili ogroman kulturocid. Ne samo da su porušili cijeli niz objekata i džamija stare islamske arhitekture nego su i neposredno prije dolaska francuskih postrojbi spalili i čuvenu knjižnicu u kojoj je čuvano više od 250.000 rukopisa od kojih su neki datirali još iz 13. stoljeća. Iako su francusko-malijske snage već ovladale gradom, razina devastacije još nije potpuno utvrđena.

– Grad je razrovan, raskidan, što se doista događalo posljednjih dana i koje su sve vrijednosti u gradu koji je na popisu zaštićenih lokacija UNESCO-a uništene, tek će se vidjeti – kažu svjedoci. Inače, neupućene promatrače možda začuđuje činjenica što koalicijske snage napreduju velikom brzinom, brzinom prodora koji je posljednji put viđen u Drugom zaljevskom ratu, no to nije uopće čudno. Dobar dio islamista koji ratuju u Maliju prošao je, naime, i bojišta Afganistana, a doktrina i taktika koja je tamo korištena prenesena je na bojište zapadne Afrike. Jedna je od karakteristika talibanskog načina ratovanja i operativna fluidnost, odnosno nastojanje da se gubi što je moguće manje boraca. Onoga trenutka kada su Francuzi u akciju uveli zrakoplovstvo kojemu priručna protuzračna sredstva dopremljena iz libijskih skladišta oružja ne mogu parirati, bilo je vrlo jasno da je rat za islamiste gotov. Dio postrojbi počeo se povlačiti prema još neosvojenim dijelovima Malija, ostatak islamista “utopio” se među lokalno stanovništvo. Uskoro će postrojbe francuske i malijske vojske ovladati svim većim mjestima koja su posljednjih mjeseci bila uporište Ansar Dine ili Al-Qa’ide, no to nije potpuno rješenje.

– Valja očekivati da će se islamisti pritajiti, no uzrok, korijen sukoba, nije uklonjen i on će ponovno buknuti – tvrde analitičari.

>>Islamisti u Alžiru zarobili 41 stranca: Ovo je osveta za Mali!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.