Posavina

Igraju muškarci uz pjesmu, šargiju i violinu

Igraju muškarci uz pjesmu, šargiju i violinu
15.01.2013.
u 10:21
Jedna reda traje po nekoliko sati, a bilo je i primjera da u igri prođe dan i noć, dok se u stankama tek nešto pojede i popije
Pogledaj originalni članak

Igra Prstena duboko je u tradiciji Hrvata posavskog kraja, dosta je neobična, ali vrlo omiljena. Starije generacije pamte da se igralo u zimsko vrijeme, kad u selima Posavine utihnu poljski radovi i kad stegne studen. Tada život u Posavini dobiva novu dimenziju i Prsten se igra od Božića, točnije od Svetog Stjepana do pokladnog utorka.

Bitno umijeće

O igri doduše nema zapisanih podataka kada i gdje je nastala, ali su stariji mještani govorili da se Prsten igra od kada je svijeta i vijeka. Zanimljivo je da Prsten igraju samo muškarci, dok su žene u davna vremena prele vunu, tkale i vezle. U ovoj igri isključivo je bitno umijeće. Igrač koji skriva Prsten mora biti potpuno hladan, njegovi pokreti moraju biti ujednačeni, a lice kameno, bez nepotrebnih grimasa. Onaj koji gleda skrivača istodobno mora pratiti ruku protivnika, njegovo lice, reakcije ostalih igrača, a nekada i promatrača. Jedna reda traje po nekoliko sati, a bilo je primjera da u igri prođu i dan i noć, dok se u stankama nešto pojede i popije. Postojale su uigrane ekipe koje su gostovale po drugim mjestima, a Iliju Tunjića iz Grebnica pamćenje dobro služi i rado prepričava svoje doživljaje. -Odlazili smo u susjedna sela, u Domaljevac, Bazik, zatim u Orašje kod Živkovića, a nama su dolazili igrači iz Tramošnice, Garevca i od Gradačca. Najviše se igralo po kućama, a u Grebnicama smo najviše igrali u kući kod Filipa Kobaša - Pilje. Tada su kao najjači bili Ivo Marković - Vitlić, Bartol Mamuzić, Sorica iz Tišine, Sićko iz O. Luke. U to vrijeme nije bilo auta, odlazili smo pješice ili na sanjkama. Bez pjesme nikad nismo igrali, svirali smo šargiju i violinu i bilo je veselja, priča Ilija Tunjić - Iljčo 68-godišnjak iz Grebnica poznat po korparstvu. Prsten je najčešće napravljen od dna metka lovačke puške, ali može biti i obrađen od metala. Način igre je dosta jednostavan, a u nekim dijelovima BiH za ovu igru koriste se priglavci, stare kape, ili slične lako savitljive tkanine, dok se s kapicama od dijelova šešira igra samo u Posavini.

Turnirsko natjecanje

Prsten je u Posavini postao i turnirsko natjecanje, a u tijeku su tradicionalni turniri u Domaljevcu, Tolisi, D. Mahali, Kostrču, Boku i Vidovicama. Proteklog vikenda okončan je turnir u Grebnicama na kojem je sudjelovalo osam ekipa. Na petom natjecanju ekipa Rakitovca je, nakon 10 sati, četvrti put osvojila prvo mjesto pobijedivši u finalu Ilak rezultatom 2:1. Za pobjedničku ekipu nastupali su Kruno i Drago Kobaš, Anto Majić, Marko Špionjak Srle i Anto Pepić Pruđo, a za poražene Marko Šimić, Željko Dominković, Niko Mijić, Joso Delić i Anto Lukač.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.