Probni rad

Ideja o iskorištavanju Mostarskog blata stara je oko stotinu godina

Foto: VL FOTO
Ideja o iskorištavanju Mostarskog blata stara je oko stotinu godina
07.05.2010.
u 14:47
U realizaciji projekta Mostarsko blato sudjelovalo više od 40 tvrtki i institucija iz BiH, Hrvatske i Slovenije
Pogledaj originalni članak

Hidroelektrana Mostarsko blato, čija je izgradnja dovedena do kraja, jedini je projekt iz strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora u Federaciji BiH, koji je usvojen početkom 2008. godine.

Vrijednost 140 milijuna

Usto, HE Mostarsko blato prvi je veći, a ujedno i drugi poslijeratni proizvodni objekt iz oblasti proizvodnje eletrične energije koji je izgrađen na području BiH. Štoviše, nove objekte nisu gradile ni elektroprivrede zemalja u okruženju. Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne tako se može pohvaliti da je jedina nakon rata izgradila čak dva objekta. Riječ je, naravno, o manjoj hidroelektrani Peć-Mlini te hidroelektrani Mostarsko blato koja i po proizvodnim kapacitetima, kao i po vrijednosti radova spada u značajne energetske objekte. Gradnja HE Mostarsko blato iznosila je značajnih 140 milijuna maraka, a radovi na objektu započeli su polovinom 2006. godine. No, priča o Mostarskom blatu kao iskoristivom poljoprivrednom području stara je gotovo stotinu godina. U nekoliko su se navrata radile razne studije i projekti, u početku samo kako bi se Blato iskoristilo u poljoprivredne svrhe, a kasnije i kao hidropotencijal.

Brojne tvrtke

No, unatoč svemu, za vrijeme bivše države izgradnja HE Mostarsko blato kao višenamjenskog objekta (proizvodnja struje, rješavanje pitanja poplava, iskoristivost tla za poljoprivredu, rekreacijski centar...) nikada nije realizirana. Vodstvo EP HZ HB prepoznalo je važnost ovoga projekta i krenulo u izgradnju, da bi se došlo u trenutak kada će se elektrana pustiti u probni rad. Inače, na izgradnji tog objekta sudjelovale su brojne renomirane tvrtke iz BiH, Hrvatske i Slovenije. Osim zvučnih (Elektroprojekt, Konstruktor, Končar-Energocontrol, Litostroj i Montavar), u realizaciji je sudjelovalo još oko 40 tvrtki i institucija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.