VRIJEME

Iako u regiji najavljuju snijeg, u BiH još uvijek nema pahulja

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Iako u regiji najavljuju snijeg, u BiH još uvijek nema pahulja
16.10.2010.
u 11:16
Ipak, današnje temperature, kao i prethodnih dana ne bi dale na razmišljanje da će neke krajeve zamesti snijeg
Pogledaj originalni članak

Najava duge, hladne zime već pomalo nam tjera led u kosti. Sprema se ogrjev, drva, ugljen, a malo bogatiji i naftu, dok oni što se griju na struju - već pomalo ‘čupaju kosu’. Tako, prema najavama bugarskih meteorologa, Balkan očekuje jako hladna zima, s puno oborina koje će nadilaziti uobičajene količine, dok ruski meteorolozi govore o najhladnijoj zimi u posljednjih tisuću godina.

Hladnija zima

Ipak, današnje temperature, kao i prethodnih dana ne bi dale na razmišljanje da će neke krajeve zamesti snijeg. Zanimljivost je i beharanje šljive, primjerice, u Banovićima, što je neobično za ovo doba godine. Tako neki vjeruju u stare narodne izreke da, kada stablo šljive propupa u listopadu, da nas očekuje hladna i oštra zima. Što pak za sljedeće dane? Prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vrijeme u sljedeća tri dana bit će jako nestabilno s kišnim oborinama.

- Za danas se očekuje oblačno vrijeme, mjestimice s kišom. Nešto više oborina očekuje se poslijepodne u Hercegovini, kazala nam je dežurna meteorologinja. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnog smjera. Što se tiče temperatura zraka, jutarnje će se kretati od 3 do 8, na jugu do 13 Celzijevih stupnjeva, a najviša dnevna bit će od 10 do 15, na jugu do 18 stupnjeva. Slične temperature zadržat će se i u sljedećim danima.

Nestabilno

U nedjelju se pak očekuje također nestabilno vrijeme, s tim da će postojati mogućnost za slabiju kišu. U ponedjeljak ponovno slično vrijeme, s tim da u Hercegovini ne bi trebalo biti kiše. Kada je riječ o biometeorološkoj prognozi, vrijeme praćeno povremenim padalinama i pogoršanje vremenskih prilika negativno će utjecati na raspoloženje kod većine ljudi. Istodobno, kronični bolesnici i meteoropati će i dalje imati izraženije poteškoće vezano uz njihove bolesti, a najveći problemi će se javljati kod osoba s psihosmetnjama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.