PROMJENE

I državljanstvo entiteta se uvodi na osobnu iskaznicu

Foto: VL FOTO
I državljanstvo entiteta se uvodi na osobnu iskaznicu
26.11.2011.
u 11:28
Primjena ove odredbe u praksi će izazvati velike probleme i troškove
Pogledaj originalni članak

Svi koji ubuduće budu podnosili zahtjev za prebivalište morat će dostaviti dokaz o vlasništvu, suvlasništvu ili posjedu nekretnine, ugovor o podstanarskom odnosu ili potvrdu da se vodi spor o vlasništvu. Ovo je predviđeno dopunjenim izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, koji će se uskoro naći pred parlamentarcima.

Novi problemi i troškovi

Prijedlog amandmana, iza kojih stoji Vijeće ministara, omogućava korištenje podataka iz evidencija drugih tijela kako bi građani bili rasterećeni osobnog dostavljanja dokaza, čime se provodi europska Direktiva o uslugama. Ako izmjene zakona budu usvojene, građanima će biti omogućeno prijavljivati i odjavljivati prebivalište ili adresu stanovanja elektronički. No, iz nevladina sektora dolaze upozorenja da su ponuđena rješenja restriktivna za građane. Udruženje “Vaša prava BiH” je posebno kritiziralo predviđenu obvezu državljana da su u postupku prijavljivanja prebivališta ili adrese stanovanja dužni priložiti dokaz da imaju valjanu pravnu osnovu za prebivalište na adresi koju prijavljuju. - Primjena ove odredbe u praksi će izazvati velike probleme i troškove za građane, a posebno imajući u vidu neuređenost stanja u zemljišnim knjigama i katastru, te veliki broj objekata koji nisu legalizirani. Ovo će posebno imati utjecaja na ranjive kategorije povratničke populacije koja se vraća u domove koji pravno ne postoje, jer nisu uknjiženi, pa bi oni praktično bili u nemogućnosti pribaviti ovakve dokaze. Ova odredba bi naročito pogađala izuzetno ugroženu romsku populaciju, navode iz ove udruge. Također, upozoravaju da bi primjena ove odredbe zadirala u privatnost građana i njihove osobne podatke, jer bi se kroz donošenje dokaza o pravnoj osnovi mogli zloupotrijebiti podaci koji imaju osobni karakter. Konačan sud o ovim zakonskim izmjenama, kao i o prijedlogu izmjena zakona o osobnoj iskaznici dat će Parlament BiH.

Isticanje entiteta

No, jasno je da će biti oprečnih stavova. Vijeće ministara je usvojilo i amandmane na predložene izmjene zakona o osobnoj iskaznici, kojima se precizira da će, osim podataka koji su bili definirani ranijim prijedlogom zakona, prilikom podnošenja zahtjeva za osobnu iskaznicu od građana biti uzimati i otisci prstiju, kao i da će se podaci za osobnu iskaznicu unositi latiničnim i ćiriličnim pismom, čime se želi osigurati ravnopravna zastupljenost jezika i pisama u BiH. Srpski zastupnici su inzistirali i na navođenju državljanstva entiteta na poleđini osobne iskaznice.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.