Pothvat

Humanitarna poruka: bosanska Posavina Africi

Humanitarna poruka: bosanska Posavina Africi
15.02.2013.
u 11:28
Ekspedicija Lubina uručio u Tanzaniji misionaru don V. Tomiću ček od 2000 € prikupljenih kroz akciju u Posavini za pomoć u osnivanju nove misije Kisongo
Pogledaj originalni članak

Odžačanin Ivo Lubina, predsjednik Društva prijatelja prirode ‘Lipa’ odvažio se i s dva prijatelja člana Planinarsko-alpinističkog kluba Summit iz Banje Luke (Miroslav Bundalo i Miroslav Trivić ) osvojio je najviši vrh Afrike na planini Kilimandžaro. Ekspedicija je imala i humanitarni karakter jer je Ivo uručio svećeniku misionaru don Velimiru Tomiću ček na 2000 eura kao potporu pri osnivanju nove misije Kisongo u Tanzaniji. To je ujedno bila završnica provedene humanitarne akcije “Bosanska Posavina Africi“ čiji su organizatori bili Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Društvo prijatelja prirode ‘Lipa’ i župa Rođenja BDM Ulice. Na povratku iz Afrike Lubinu su u rodnom Odžaku dočekali prijatelji i sugrađani. Čestitali su i pozdraviti njegov pohod, jer osvojiti najviši vrh Afrike, vrh Uhuru Peak na masivu Kilimandžara visok 5895 m nije mala stvar. Za to treba imati petlju. Penjanje teškom ali prelijepom rutom trajalo je šest dana, a put je bio dug oko 70 km. Hrabra ekipa je osim Kilimandžara osvojila još jedan veliki planinski vrh u Africi pa su se popeli na 4566 m visok Mount Meru u Tanzaniji. - Unatoč iznimnom siromaštvu osmjeh ljudima koje sam susreo ne silazi s lica, puno je pjesme, radosti života iako je težak. Imaju toliko pozitivne energije, priča Lubina i kaže kako je puno razgovarao s don Velimirom Tomićem.

- To je izniman čovjek jer je u Africi već 25 godina i nesebično, samozatajno i ustrajno pomaže ljudima. Uručio sam mu ček i kazao da je bosanska Posavina time željela poručiti da je uz njega, uz Afriku i misiju pomoći onima kojima je ona potrebna. Osvajanjem Kilimandžara nije prestao avanturistički duh. Najavljuje osvajanje ostalih najviših vrhova svijeta a najvjerojatnije će to biti Južna Amerika.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.