Za vrijeme rata

Humanitarka Sally Becker svojom pričom šokirala britansku javnost

Humanitarka Sally Becker svojom pričom šokirala britansku javnost
06.08.2012.
u 09:50
Humanitarka Sally Becker svojom pričom šokirala britansku javnost
Pogledaj originalni članak

Britanska humanitarka Sally Becker koja je postala poznata po spašavanju djece u Bosni i Hercegovini i na Kosovu ponovno je dospjela u žižu interesa javnosti u svojoj domovini.

Prebacivanje djece

U vrijeme najžešćih hrvatsko-bošnjačkih sukoba u Mostaru 1993. godine, Becker je aktivno sudjelovala u organiziranju humanitarnih konvoja i prebacivanju ranjene djece na sigurnija mjesta. Osim u Mostaru, Becker je sudjelovala i u humanitarnim misijama za bolnici u Novoj Biloj. Svoja iskustva, odnosno svojevrsni dnevnik događanja koje je zabilježila za vrijeme sukoba u BiH objavila je u knjizi “Mostarski anđeo”. Pod tim nadimkom postala je poznata u svijetu. BBC je 2010. godine snimio istoimeni dokumentarac, čiji je autor Mark Norman, inače i sam ratni izvjestitelj iz BiH. Sally, koja je spasila više od 250 djece iz BiH i Kosova devedesetih godina prošlog stoljeća, odano je priznanje i na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu, kada je pred punim stadionom i milijardama gledatelja pored TV ekrana nosila olimpijsku zastavu.

Međutim, britanski mediji ovih dana objavljuju i novootkrivene detalje iz njezinog života, koji će vrlo vjerojatno poslužiti i kao predložak za snimanje igranog filma. Naime, Becker je britanskim novinarima otkrila da je otac njezine kćeri pokojni časnik britanske vojske, bojnik Bill Foxton, koji je za vrijeme rata na Kosovu vodio europsku promatračku misiju. Upravo je bojnik Foxton spasio život “Mostarskom anđelu”, kada je ranjena u nogu 1998. godine dok je trudna nosila zajedničko dijete Billie. Zahvaljujući njegovom medicinskom znanju Becker nije amputirana noga. Oni su se i upoznali te godine, kada su nastojali isporučiti pomoć izbjeglicama na kosovsko-albanskoj granici. Nakon ranjavanja upravo joj je bojnik Foxton spasio život, o čemu je ona govorila u svojim ranijim intervjuima. Iako mu je kazala da je on otac njezinog nerođenog djeteta, skrivali su to od javnosti, jer je on tada još uvijek bio oženjen.

Otkrila tajnu

- Uvijek sam poštivala to, ali kad je Bill umro shvatila sam da više nemam koga štititi - kazala je Becker, objašnjavajući zašto je tek sada odlučila otkriti da je Foxton otac njezine kćeri. Naime, bojnik Foxton izvršio je samoubojstvo 2009. godine nakon što je u globalnoj financijskoj prijevari Bernarda Madoffa izgubio životnu ušteđevinu od oko milijun funti. Ta vijest je snažno odjeknula u britanskoj javnosti, jer je Foxton višestruko odlikovan časnik koji se bavio i humanitarnim radom. Između ostalog, spasio je i dječaka iz minskog polja, i to tako što je nožićem prokrčio siguran put do njega. Upravo o tom pothvatu svog prijatelja, spasitelja i partnera svojedobno je govorila i Sally Becker. Jedan od njegovih zadnjih zadataka bilo je pokretanje humanitarnih projekata u Afganistanu.

- Nisam vidjela Billa nekoliko godina, ali sam znala da je u Afganistanu u posljednje vrijeme. Kada sam čula tragičnu vijest, odmah sam pretpostavila da je poginuo od zalutalog metka ili bombe. Duboko me šokirala vijest da je umro sam na klupi u parku u Southamptonu, kazala je Becker, koja je na poziv jednog djeteta 
koje je spasila u ratu nedavno ponovno posjetila Mostar.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.