nerazjašnjen zločin

Hrvatski vojnici bili 8. kolovoza u Dvoru, ali ne u vrijeme zločina

Hrvatski vojnici bili 8. kolovoza u Dvoru, ali ne u vrijeme zločina
04.03.2012.
u 00:13
RTS je objavio snimku i citira već poznate stvari koje su objavljene prije više godina i koje nemaju oblik službenog dokumenta kao što su bili dokumenti koje je objavio Večernji list prije par dana.
Pogledaj originalni članak

Radio televizija Srbije u subotu navečer objavila je kako je dobila u uvid službene bilješke UN-a koji pokazuju kako je Hrvatska vojska na dan masakra bila u Dvoru u vrijeme počinjenja masakra nad hendikepiranim civilima srpske nacionalnosti u OŠ Dvor, te ubojstvu bračnog para Danice i Nedjeljka Ivelića, hrvatske nacionalnosti, u kući 50-ak metara od škole.

RTS zapravo citira već poznate stvari koje su objavljene prije više godina na stranici http://www.unprofor.dk/ i koji nemaju oblik službenog dokumenta kao što su bili dokumenti koje je objavio Večernji list prije par dana.

Riječ je o stranici koju održavaju vojnici iz Danske koji su nekoć služili u UN-ovim postrojbama u Hrvatskoj. Donose se detalji o zbivanjima ratnih godina, te akcijama Oluja i Una, na temelju svjedočenja vojnika koji su vodili ratne dnevnike. Na zaključnoj stranici akcije Oluja http://www.unprofor.dk/krigen/operationstorm.asp pišu kako je i dalje nejasno tko je počinio zločin u OŠ Dvor kojem su Danci svjedočili.

Nova snimka objavljena u subotu pokazuje navodne  hrvatske vojnike koji su toga jutra, 08. kolovoza, oko devet sati bili ušli u Dvor i imali jednog ranjenog vojnika za kojeg su UN-ovci dali sanitetski materijal. Ta je snimka također otprije poznata. No iz te snimke jasno je da to nisu vojnici sa nove snimke koju su srpski istražitelji dobili u Danskoj i koja je na RTS-u objavljena 25. veljače. Osim što ta snimka emitirana 25. veljače do sada nije bila poznata, razlika između te dvije snimke je sljedeća.

Prva je nastala oko devet sati ujutro kada je, prema navodima iz UN-ov dnevnika, zabilježen sukob hrvatskih i srpskih vojnika nedaleko od baze UN-a, a tada je jedan hrvatski vojnik ranjen. Oko deset sati od UN-a hrvatski časnik za vezu pokušava dobiti podatke o ranjenom vojniku i dobiva informaciju da su se vojnici povukli sjeverno, što odgovara navodima da su hrvatski vojnici u trenutku masakra (oko 14,30 sati) bili 1 km sjeverno od škole. Inače i dan ranije hrvatski vojnici došli su u kontakt sa srpskim vojnicima na cesti Kostajnica-Dvor, kada je bilo mrtvih i ranjenih na obje strane no riječ je o sukobu van Dvora. Srpski general Mile Novaković u travnju 2011. potvrdio je srpskim medijima kako su srpske jedinice 08. kolovoza ujutro potisnule hrvatske snage iz Dvora. Druga snimka koju je objavio RTS 25. veljače pokazuje skroz drugačije vojnike i ta je snimka nastala u vrijeme masakra. Službeni UN-ovi izvještaji navode da su masakr vjerojatno počinili pripadnici Armije BiH, no Ivica Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik HV-a koji istražuje ratne zločine u Hrvatskoj, u to nije baš siguran.

– Nisam siguran da su bosanske jedinice stigle tako daleko. No u vrijeme masakra oko škole nema hrvatskih jedinica. Izvlačenje u tim trenucima kontroliraju vojnici tzv. RSK uz pomoć bosanskih Srba i Crvenih beretki, i ja vjerujem da je zločin nastao u trenucima tog povlačenja, a pogotovo u to vjerujem zbog činjenice da je ubijen bračni par Ivelić koji nije postupio po naredbi srpskih vlasti i evakuriao se iz "Krajine – kazao je Orkan. Posebno je ogorčen na Savu Štrpca.

– On je ovih dana rekao toliko nebuloza, da su na snimci specijalna policija, a zna se da oni ne nose zelene uniforme. Rekao je da je riječ o 145. brigadi, koja nije imala specijalce, kao u biti niti jedna brigada i to zna svaki vojnik. Stoga je jasno da on lažima želi skrenuti pozornost sa neke njemu neugodne istine – dodao je Orkan.

Inače, borbe u Dvoru vodile su se i 08. kolovoza navečer, a 09. kolovoz se slavi kao Dan oslobođenja mjesta.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.