Pomoć

Hrvatska poslala kanadere u Konjic za gašenje požara

Foto: VL FOTO
Hrvatska poslala kanadere u Konjic za gašenje požara
07.05.2012.
u 11:33
Vjekoslav Bevanda zahvalio hrvatskoj Vladi na pomoći u ovom slučaju
Pogledaj originalni članak

Hrvatska Vlada odobrila je u nedjelju slanje dva kanadera koji su se priključili naporima vatrogasaca i helikoptera da ugase požar kod Konjica koji prijeti vojnome kompleksu u kojemu se proizvodi streljivo, potvrdio je za medije u Mostaru predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Hrvatska Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluka o slanju dva zrakoplova OSRH, Canadair CL-415, s dvije posade na tri dana u Bosnu i Hercegovinu. Odluka je donesena u svrhu pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara na brdu Zlatar u općini Konjic, priopćeno je jučer iz Vlade RH.

“Kontaktirao sam premijera Zorana Milanovića koji je odobrio slanje kanadera zbog iznimno teške situacije kod Konjica”, rekao je Bevanda. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH zahvalio je premijeru Milanoviću i hrvatskoj Vladi kazavši da dvije zemlje iznimno dobro surađuju u oblasti spriječavanja prirodnih nesreća. Požar kod Konjica aktivan je nekoliko dana i u njemu je opožareno teško pristupačno područje od 200 kilometara četvornih guste borove šume. Vatrogasci u Konjicu uz potporu dva helikoptera Oružanih snaga BiH bezuspješno danima pokušavaju požar staviti pod nadzor. Općina Konjic je u noći sa subote na nedjelju donijela odluku o proglašenju prirodne ili druge nesreće prouzrokovane požarom.

Stanje jučer na terenu uglavnom je nepromijenjeno u odnosu na stanje u subotu, osim što se požar proširio uz brdo Zlatar prema selu Zagorice i lijevim krakom prema naseljima Gornje Polje i Puhale. Još uvijek nije poznato što je uzrok požara, niti kolike su dosadašnje štete zbog ove nepogode. I u ovoj situaciji se vidjelo koliko je Bosna i Hercegovina nespremna za ovakve neprilike, te koliko stručne službe nemaju opreme za djelovanje u ovakvim situacijama. Na svu sreću, BiH za susjeda ima Hrvatsku koja je spremna pomoći u ovim situacijama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.