DODIKOV PRIJEDLOG

Hrvati su za federalizaciju, dok se Bošnjaci pozivaju na Dayton

Foto: Arhiva VL
Hrvati su za federalizaciju, dok se Bošnjaci pozivaju na Dayton
18.09.2012.
u 14:38
Dodik je prvi jasno artikulirao prijedlog o kojem se u BiH godinama govori uvijeno, diplomatskim rječnikom i najčešće samo u kuloarima
Pogledaj originalni članak

Poziv na stvaranje saveza tri republike kao dugoročno rješenje za stabilnost Bosne i Hercegovine i njezin izlazak iz permanentne političke krize, koji je putem Večernjeg lista uputio predsjednik Republike Srpske i čelnik SNSD-a Milorad Dodik očekivano je naišao na oprečne reakcije u samoj zemlji.

Jasno rekao

Ipak, Dodik je prvi jasno artikulirao prijedlog o kojem se u BiH godinama govori uvijeno, diplomatskim rječnikom i najčešće samo u kuloarima. Izgledi da takva inicijativa u dogledno vrijeme dobije većinsku potporu sva tri naroda u BiH, kao i glavnih središta međunarodne zajednice, vrlo su mali. No, u dogoročnoj perspektivi traganja za trajnim i funkcionalnim rješenjem za budućnost BiH, niti jedna opcija ne može biti unaprijed otpisana. Na sličan način treba promatrati i njegov prijedlog o organiziranju referenduma na kojem bi se bh. Hrvati sami izjasnili o Herceg Bosni, kao trećem entitetu u BiH.

Međutim, glasnogovornik HDZ-a 1990., Veso Vegar napominje da su Hrvati imali svoj referendum 2001. godine i da je svakome u BiH jasno što Hrvati u BiH žele.
-Također je jasno da je nakon formiranja Hrvatskog narodnog sabora i rezolucije koju je on donio potvrđena ta volja i težnje Hrvata u BiH. Dva HDZ-a u svojim stranačkim programima i politici koju zastupaju zahtijevaju federalizaciju BiH u kojoj će jedna od federalnih jedinica biti ona s hrvatskom većinom. Mi želimo jednakopravnost u BiH i hrvatski politički predstavnici to nastoje ostvariti, ističe Vegar. Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara podsjeća da je ova stranka još prije nekoliko godina predložila preustroj BiH u četiri federalne jedinice, kao i nova ustavna rješenja koja bi mogla popraviti status Hrvata i odblokirati put prema EU. -Izbori su neka vrsta referenduma i izlaskom na predstojeće izbore Hrvati također mogu jasno reći kako podupiru politiku onih koji se bore za njihovu

Ništa dobro

-To je poznati vokabular gospodina Dodika. Unutarnje uređenje BiH riješeno je Daytonskim sporazumom. Referendumi na prostoru bivše Jugoslavije nisu nikada donijeli ništa dobro. Suvremena politička i pravna praksa pokazala je, također, da razdruživanje nikome nije donijelo korist, kaže Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora i član Predsjedništva SBB-a BiH. Potpredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer tvrdi kako je svaka ideja o tri republike u BiH besmislica. - Ona samo govori o tomu da se disolucijom države želi zaštititi isključivo privatni feud. Stoga, sa svim što dolazi iz kuhinje SNSD-a se ne slažem. Što se pak referenduma tiče, on ne dolazi u obzir, jer ga neće dopustiti međunarodna zajednica, ističe Gojer.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VR
vrisak
07:59 19.09.2012.

Slazem se Hrvatima Hrvatsko Srbima Srpsko jedino Bosnjacima ne ide u prilog onda bi propao njihov serijat..