Obljetnica

Hrvati i Bošnjaci traže promjene sporazuma, Srbi odbacuju

Foto: REUTERS
Hrvati i Bošnjaci traže promjene sporazuma, Srbi odbacuju
13.12.2009.
u 17:52
Dvoentitetska podjela BiH stvorila je brojne probleme u državi, tako da je promjena Daytonskog sporazuma nužna
Pogledaj originalni članak

Na sutrašnji dan prije 14 godina u Parizu je potpisan Daytonski sporazum, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini i doveo do teritorijalno-ustavne reorganizacije zemlje.

Opća je ocjena da Daytonski sporazum do danas nije proveden, a o pravednosti i efikasnosti rješenja koje on sadrži već godinama se vode žestoke rasprave. Najproblematičniji dio ovog mirovnog ugovora je njegov Aneks 4, odnosno Ustav BiH. Dvoentitetska podjela države stvorila je brojne probleme, a to se posebno odnosi na faktičku nejednakost tri konstitutivna naroda.

Zbog toga se danas u BiH različito gleda i na budućnost Daytonskog sporazuma. Bošnjaci, a posebno Hrvati, za njegovu su radikalnu promjenu. Očekuju da će uz pomoć međunarodne zajednice doći do promjene Ustava i reorganizacije države koja više ne bi imala dva entiteta. Za reorganizaciju se zalažu i Bošnjaci, ali izričito odbacuju mogućnost da ta reorganizacija rezultira uspostavom trećeg entiteta.

Srbi u BiH jedini su zagovornici provedbe Daytonskog sporazuma ovakvog kakav je. Međutim, iz njega uglavnom uzimaju ono što im odgovara, poput Ustava. Neke druge odredbe, kao što su povratak prognanika ili uspostava državnih korporacija tumače i primjenjuju vrlo selektivno.

Međunarodna zajednica također nema jedinstven stav prema Daytonskom sporazumu, a sve je više onih koji uviđaju neophodnost njegovih izmjena na putu k NATO savezu i Europskoj uniji. I dok postaje sasvim jasno da se Dayton mora mijenjati, u isto vrijeme nitko ne nudi model promjene koji bi bio prihvatljiv za sve. Dosad su propali svi pregovori oko ustavnih promjena u BiH, uključujući i butmirske, a s obzirom da uskoro ulazimo u izbornu godinu, teško je očekivati bilo kakve promjene.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

OB
-obrisani-
18:36 13.12.2009.

Mi Hrvati iz BiH niti smo debilni niti smo nesposobni sami moramo razrijesiti svoju situaciju. Cekati na Zagreb. Ludost. Vidimo u koju nas je situaciju uvalio Tudjman. Sta mi imamo sa Zagrebom. Pomoc nismo dobili za ovih 14 godina vec su se i Tudjman i Mesic poigravali sa nama. Trazimo odlucne i sposobne predstavnike, organizujmo referendum i kazimo sto zelimo!

OB
-obrisani-
18:21 13.12.2009.

Danas je u Spaniji proveden referendum o odcjepljenju juzne pokrajine Katalonije iz Spanije . Kada mogu Katalonci mozemo i mi Bosanski Hrvati. Ne cekati na Zagreb da nam nesto ucini. Ako si sam ne pomognes ni Bog ti nece pomoci. Zato ORGANIZUJMO SE VLASTITIM SNAGAMA I NA PROLJECE NA REFERENDUM

OB
-obrisani-
18:34 13.12.2009.

Katalonija je sjeveroistočna španjolska pokrajina.