Dan Crvenog križa

HP Mostar izdala marku u povodu Svjetskog dana Crvenog križa

HP Mostar izdala marku u povodu Svjetskog dana Crvenog križa
08.05.2012.
u 11:42
HP Mostar izdala je prigodnu poštansku marku, žig i omotnicu
Pogledaj originalni članak

Svjetski dan Crvenog križa obilježava se 8. svibnja, na dan kada je 1828. rođen njegov osnivač Henry Dunant. U povodu toga, HP Mostar izdala je prigodnu poštansku marku, žig i omotnicu prvoga dana. Autor likovnog rješenja marke je Gordan Zovko, tiskana je u arku od 10 maraka u tiskari Zrinski u Čakovcu. Nominalna vrijednost marke je 1,00 KM i u poštanskom prometu koristi se od 8. svibnja 2012.

Henry Dunant, vidjevši patnju ranjenika na bojnom polju kod Solferina (Italija) 1859., posvetio se stvaranju organizacije Crvenog križa. U knjizi „Sjećanje na Solferino“ opisao je svoje doživljaje i istaknuo potrebu osnivanja nacionalnih društava koja bi u vrijeme mira obrazovala dragovoljce za pomoć vojnim sanitetima i zaštitu ranjenika. U listopadu 1863. u Ženevi je održana međunarodna konferencija na kojoj je prihvaćeno deset rezolucija koje čine osnivačku povelju Crvenog križa, a kao znak prihvaćen je crveni križ na bijeloj podlozi. Dunantova ideja postala je prihvaćena u cijelom svijetu, ali je on pao u zaborav. Bez ikakvih sredstava za život 1887. godine smješten je u sirotinjski dom u Heidenu. Godine 1901. Norveški parlament Dunantu je dodijelio prvu Nobelovu nagradu za mir koju je podijelio s Fredericom Passyem. Novac od Nobelove nagrade nije zadržao za sebe. Darovao ga je Crvenom križu i drugim humanitarnim organizacijama. U

mro je u staračkom domu u Heidenu 1910. godine. Od 1948. godine dan njegovog rođenja obilježava se kao Svjetski dan Crvenog križa. Rad Crvenog križa na prostoru BiH, prema nekim zapisanim podacima, datira iz vremena Balkanskih ratova 1912./13. godine. Početkom I. svjetskoga rata u BiH formirano je „Bosansko-Hercegovačko društvo za pomoć i sanitarnu njegu u ratu i u slučaju opće nevolje u mirno doba“ čiji su ciljevi bili identični ciljevima Crvenog križa. Godine 1918. to društvo prerasta u Crveni križ.


Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.