Izmjene zakona u Her

HNŽ kapitulirala

Foto: VL FOTO
HNŽ kapitulirala
28.04.2012.
u 12:24
Vlada HN Županije bez rasprave predala prostorno planiranje Federacije BiH, zbog čega je naišla na oštre kritike ŽO HDZ-a BiH
Pogledaj originalni članak

Na dnevnom redu četrnaeste sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije naći će se dva vrlo značajna nacrta izmjena zakona o građenju i prostornom planu županije koji su prihvaćeni na sjednici županijske Vlade bez ikakve rasprave ili primjedbi. Najvjerojatnije ih nitko od članova Vlade izuzev ministra iz resora graditeljstva i prostornog uređenja nije niti pročitao. Upravo ova dva zakona bila su razlog što su se jučer na sjednici Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije na trenutke čule vrlo oštre kritike rada Vlade i propusta da se putem takva dva zakona praktično potpiše kapitulacija platformaškim vlastima i stalnim pokušajima oduzimanja nadležnosti županija i općina u oblasti prostornog planiranja i građenja.

Jednoglasna odluka

Objašnjenje koje je na sjednici Vlade ponudio resorni ministar Suad Hasandedić, a čiji je savjetnik iskusni stručnjak Hamdija Jahić, jest da se izmjenama zakona potpuno usklade zakoni s promjenama koje su snagom nametanja i klasičnog udara na Hrvate već usmjerile federalne vlasti. Članovi županijskog odbora HDZ-a BiH u HNŽ-u su zbog toga izrekli oštre kritike hrvatskim članovima Vlade navodeći kako se radi o nedopustivom zadiranju u ustavne ovlasti županija i jednostranom predavanju ovlasti, iako najviši dokument ovoga entiteta daje za pravo županijama da zadrži tu nadležnost. Postoji i nekoliko presuda izrečenih u tome smislu kojima je Vrhovni sud Federacije BiH, a zatim i Ustavni sud ovoga entiteta dao za pravo županijama, odnosno općinama da oblast građenja i prostornog planiranja pripada ovlastima općina i županija. Zbog toga su zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije dobili jasne smjernice da ospore izmjene dvaju zakona koje su protivne interesima županija, odnosno koje su protivne još uvijek vrijedećem Ustavu Federacije BiH.

Zastupnici protiv

U tome smislu, doznaje se, hrvatski zastupnici će praktično uložiti amandmane kako bi ispravili propuste Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Da je kojim slučajem prošao nastupile bi brojne, političke i životne posljedice i dalekosežno označen put rastakanja županijske, a napose hrvatske narodne pozicije. Valja reći kako su se i institucije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) usprotivile da federalne vlasti kroz donošenje novoga prostornog plana kao i pratećih zakona potpuno preuzmu nadležnosti i otmu čak 30 posto prostora od županija i općina u ovome entitetu. Upozoreno je to u Širokome Brijegu gdje je održan koordinacijski sastanak u organizaciji Odjela za prostorno planiranje HNS-a. Platformaške vlasti, a napose federalno ministarstvo prostornog uređenja krši ustavne odredbe i ne poštuje zakonske procedure u pripremi i izradi dokumenta prostornoga plana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.