Nakon odluke

HNS: Razrješenje Vilima Primorca je nezakonito

Foto: VL FOTO
HNS: Razrješenje Vilima Primorca je nezakonito
24.09.2011.
u 15:02
Zakon o javnim poduzećima, kao i Zakon o gospodarskim društvima u FBiH propisuje kako se postupak izbora imenovanja i razrješenja Uprave utvrđuje statutom društva.
Pogledaj originalni članak

Odluka Vlade FBiH o davanju suglasnosti za razrješenje/imenovanje je donesena mimo zakonske procedure i bez obrazloženja o davanju suglasnosti za razrješenje Vilima Primorca s dužnosti predsjednika Uprave HT-a Mostar, navodi se u priopćenju Hrvatskog narodnog sabora.

Točne informacije

Zakon o javnim poduzećima u FBiH, kao i Zakon o gospodarskim društvima u FBiH jasno propisuje kako se postupak izbora imenovanja i razrješenja Uprave utvrđuje statutom društva. Vilim Primorac za predsjednika Uprave - direktora, imenovan je na sjednici Nadzornog odbora održanoj 27. siječnja 2011. godine. Odluka je notarski obrađena i dostavljena Općinskom sudu Mostar radi upisa u sudski registar, temeljem koje je i izvršen upis u sudski registar svih članova Uprave, pa i predsjednika Uprave HT-a Mostar. Kako bi javnost bila upoznata s točnim informacijama, u vrijeme imenovanja predsjednika Uprave Vilima Primorca, Uredba o vršenju ovlasti tijela FBiH u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala (Službene novine FBiH 48/05), na koju se poziva Vlada, prestala se primjenjivati na društva s državnim kapitalom pri izboru i imenovanju Uprave, a sve po osnovi izmjena te uredbe (Službene novine FBiH 15/08) i izmjena Zakona o gospodarskim društvima (Službene novine 84/08), čime je općenito prestala primjena ovlasti Vlade iz Uredbe pri izboru Uprave društva s državnim kapitalom.

U obrazloženju prethodne suglasnosti Vlade FBiH Nadzornom odboru JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar za razrješenje Vilima Primorca s mjesta predsjednika Uprave, navedeno je da Nadzorni odbor nije imao suglasnost Vlade FBiH za njegovo imenovanje. Kako spomenuta uredba Vlade u vrijeme imenovanja Vilima Primorca za predsjednika Uprave nije propisivala obvezu pribavljanja bilo kakve suglasnosti Vlade za imenovanje Uprave, onda otpada opravdanost danog obrazloženja.

Nastavljeno na prednje, predsjednik i članovi Uprave imenovani su sukladno članku 35 stavak 2 Statuta JP-a HT d.d. Mostar.

Sukob interesa

U vezi s navodima da je imenovani predsjednik uprave - direktor u vrijeme imenovanja bio u sukobu interesa, uputili bismo na činjenicu da se sukob interesa sagledava u okviru Zakona o sukobu interesa u tijelima vlasti FBiH, odnosno Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, a svodi se na ograničavanje političke vlasti, tako da u Upravu javnog poduzeća ne mogu biti imenovane osobe koje vrše funkciju u političkim strankama, a zakoni nemaju primjenu u obrnutom slučaju, stoji u priopćenju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

PA
park
16:12 24.09.2011.

Hahaha....., ljudi moji jeli ovo moguće , pa ovaj kako se zove HNS , valjda nogometni savez se poziva na zakon , diskriminirate sve što je nehrvatsko u Županijama gdje ste većina (posljednji primjer je Posavski kanton , tek će mo u narednim danima čuti o kakvim se sve podvalama radi Muslimanima) , ali neka tek će te osjetiti šta je vlast , pa bila ona vama po volji ili ne osjetićete i vi ono što trenutno radite Bošnjacima u Odžaku i Orašju !

DA
daniele
08:43 25.09.2011.

Pa sta to rade u Orasju....Eno Avaz pise da u Livnu hoce da sprijece obnovu dzamije koju su sami srusili u ratu. Kazu ugrozeni su. Hehehe

DU
Deleted user
14:21 25.09.2011.

Ne gradi se u Livnu dzamija nego islamski centar sa prodavnicama oruzija i modni centar gdje hanume mogu da kupuji najnovije modne kreacije (burke i nikabe) cuvenog modnog kreatora iz Kabula Mule Omara.