Trovanja

Hitna povećava broj dežurnih liječnika

Hitna povećava broj dežurnih liječnika
13.07.2012.
u 09:22
Svakodnevno Hitna pomoć ima više od 100 intervencija, najgore je vikendom
Pogledaj originalni članak

Već više od četrdeset dana Hercegovina gori, živa na termometrima ne spušta se ispod trideset stupnjeva. Najgore je u Mostaru za kojeg mjerenja pokazuju da je najtopliji grad u Europi.

Hitne pune

Ovakvo vrijeme i činjenica da temperature ne padaju niti u večernjim, te noćnim satima nimalo ne ide na ruku kroničnim bolesnicima, kojih su hodnici u Hitnoj pomoći Grada Mostara posljednjih dana puni. Prema riječima dr. Zdenka Klarića, šefa Hitne pomoći Mostar, dnevno ova služba ima više od 100 poziv i intervencija. “U odnosu na situaciju prije mjesec dana, broj naših intervencija je skoro dvostruko povećan. Najgore je u danima vikenda, kada ne rade ambulante obiteljske medicine pa bude više od 100 pacijenata”, kaže dr. Klarić istaknuvši kako je najveći broj kroničnih bolesnika. “Imamo i dosta pacijenata koji nam se javljaju s dijarejom, povraćanjem, sniženim tlakovima. Uglavnom je uzrok za takva stanja duži boravak na jakom suncu, neuzimanje dovoljnih količina tekućine, prekomjerno znojenje itd”, ističe dr. Klarić. Naglašava kako bi svi građani, a posebno kronični bolesnici trebali uzimati laganiju hranu, više voća i povrća, te veće količine tekućine (voda, čajevi, sokovi).

Alergije, trovanja...

Ono što je karakteristično za ljeto su i alergije kojih, kaže dr. Klarić, ima i ove godine. Zbog boravka u prirodi česti su i ubodi insekata koji izazivaju alergijske reakcije. “Također u ovom razdoblju ima znatno više ozljeda prometnih nesreća”, kaže Klarić , koji zbog opsega posla planira uvesti veći broj osoblja u Hitnoj pomoći. “Osoblju je teško, budući da je broj intervencija velik, a rade po svim uvjetima. Vjerojatno ćemo preko vikenda pojačati broj dežurnih lječnika i tehničara”, kaže Klarić. U Mostaru su se pojavila i trovanja hranom . “Već imamo slučajeve koji dolaze sa simptomima trovanja i zbog toga apeliramo da se pazi na svježinu hrane koja se konzumira. Važno je da za sada nema težih slučajeva da bi se trebalo bolnički intervenirat”, ističe Klarić. I na Odjelu infektivnog u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo posljednjih dana imaju pacijenata sa simptomima trovanja. Prema riječima glasnogovornice KCUS-a Biljane Jandrić, situacija na ovom odjelu nije alarmantna jer se radi o pojedinačnim slučajevima trovanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.