SOLARNA ENERGIJA

Hercegovina ostaje bez milijuna i struje iz sunca

Foto: Desertec
Hercegovina ostaje bez milijuna i struje iz sunca
10.10.2011.
u 08:49
Drugi problem za strane investitore koji žele uložiti u solarnu energiju u Hercegovini jest loša i staromodno izrađena Strategija o razvoju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH
Pogledaj originalni članak

Ne samo da je Hercegovina preko noći ostala bez 100 milijuna maraka, koje su ozbiljne njemačke tvrtke bile spremne uložiti u gradnju solarnog parka, već je izbrisana iz Strategije razvoja elektroenergetskog sektora u FBiH, kao prostor bogat suncem, iz kojeg bi se mogla crpsti sunčeva energija.

Hercegovina puna solara

Na stotine stranica teksta koji su napisali, kako je navedeno u pojašnjenju, stručnjaci iz područja električne energije, obnovljivim izvorima energije među kojima i sunčeva, posvećeno je tek nekoliko uopćenih redaka. Umjesto šire i precizne stručne elaboracije u strategiji koju je 2009. naručila Vlada Federacije BiH, odnosno resorno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, solarna energija za čije su proizvodne kapacitete zanimanje pokazale tvrtke iz Italije, Njemačke, Austrije..., tek je uzgred spomenuta kao potencijal. Koliko je spomenuti dokument anakron, najbolje pokazuju činjenice da investitori iz država EU-a koristeći europske pristupne fondove, (a prije svega Italije kao lidera u proizvodnji solarne energije), pokušavaju na sve načine taj novac investirati s druge strane Jadrana, gdje je Hercegovina u njihovim planovima fiksirana kao strateško mjesto za gradnju solarnih elektrana. Iza Talijana, veliko zanimanje za solar pokazuju investitori iz Njemačke i Austrije, zemlje koje grade ozbiljne planove da iz svog energetskog sustava nakon katastrofe u Japanu, u potpunosti izbace nuklearne elektrane, a instaliraju što više proizvodnih objekata s obnovljivim izvorima energije.

Sporan pravilnik u FBiH

Naši sugovornici koji su uključeni u ozbiljne pregovore sa stranim investitorima ističu da nije samo problem u tome što vlasti u FBiH ignoriraju Hercegovinu kao prostor za milijunske investicije u području solara, već je sporan i postojeći pravilnik koji definira tko može sve dati dopuštenje za izgradnju objekata s obnovljivim izvorima energije. Dok Federalno ministarstvu industrije, energetike i rudarstva davanje suglasnosti za gradnju takvog objekta uvjetuje dobivanjem riješenja iz FBiH, županije i općine, Regulacijska komisija za električnu energiju FBiH tumači kako je dovoljno da se to dopuštenje dobije od jedne razine vlasti, i to općine. Kako se već rade pripreme na prijedlogu zakona o obnovljivim izvorima energije, radi lakšeg privlačenja investicija, naši sugovornici tvrde da bi postupak trebalo pojednostaviti i dati općinama da oni u svoj prostorni plan unesu gradnju solarnih ili vjetroparkova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.