Školstvo

Helena Lončar: Štrajk je nezakonit i moramo zaštititi prava učenika

Helena Lončar: Štrajk je nezakonit i moramo zaštititi prava učenika
18.01.2013.
u 11:37
Oštre reakcije štrajkačkog odbora Gimnazije i Srednje strukovne škole
Pogledaj originalni članak

Štrajk, pregovori, nesporazumi i prijepori između Vlade ZHŽ i školskih sindikata prenijeli su se u sudske klupe. Jučer je u Općinskom sudu u Širokom Brijegu održano ročište u povodu zahtjeva Vlade da Sud zabrani organiziranje i provedbu štrajka jer, kako tvrde, nije zakonski utemeljen.

Mjere štednje

Sindikat su zastupali sindikalni čelnici Nevenko Grbavac, Goran Džajić, Ljubo Pandžić i Ferdo Musa na čelu sa svojim odvjetnikom Sadudinom Zaklanom iz Mostara, a stranu Vlade branilo je Županijsko pravobraniteljstvo. - Vlada nije pokrenula zahtjev Sudu u vrijeme dok je trajalo mirenje, međutim, kako je sindikat u petak odbio prihvatiti sporazum, bili smo suočeni s činjenicom da nastava u ponedjeljak, 14. siječnja, neće početi i Vlada je angažirala pravobranitelja da je zastupa. Sukladno Zakonu o štrajku Vlada je pokrenula zahtjev za ocjenu i odlučivanje je li štrajk organiziran temeljem zakona. Obvezni smo da sve što je zakonom moguće pokušamo kako bismo zaštitili pravo učenika na obrazovanje. Uporište smo našli u Zakonu o štrajku i naveli neke pojedinosti koje držimo spornima. No, to nije nikakav razlog da sindikat prekine pregovore. O svemu možemo razgovarati pa i o našem zahtjevu Sudu, nije uopće sporno - ako sindikat prekine štrajk, da mi povučemo zahtjev, kaže županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Helena Lončar. Sudski bi postupak trebao biti završen za pet dana, a to znači da će i štrajk sigurno trajati još toliko. Mogao bi se okončati ako bi sindikat odustao, odnosno ako bi ga prekinuo. Sindikat tvrdi da bi Vladine mjere štednje svakom prosvjetnom djelatniku uzele do 170 KM mjesečno.

Štrajkački odbor

Oštro su reagirali članovi štrajkačkog odbora Gimnazije fra Grge Martića i SSŠ Posušje. Povod je tužba Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta protiv sindikata. U priopćenju za javnost ističe se kako je za podizane tužbe trebalo obaviti pripreme koje se ne mogu odraditi preko noći, što znači, ističu u odboru, da je Vlada obmanjivala javnost, prosvjetne djelatnike, roditelje, djecu. Spominje se zašto se predviđenim uštedama primanja smanjuju u rasponu od 15 do 30 posto, a zaposlenim u Vladi i Skupštini četiri posto. Traži se i objašnjenje na ministarski dodatak na plaće od 30 posto....

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.