SUSRET

HDZ BiH ne priznaje privremeno uspostavljenu vlast u Federaciji

Foto: VL FOTO
HDZ BiH ne priznaje privremeno uspostavljenu vlast u Federaciji
07.05.2011.
u 12:24
Čović upozorio kako nelegalna vlast u FBiH produbljuje krizu u cijeloj državi, zbog čega je treba mijenjati
Pogledaj originalni članak

Predsjednica hrvatske Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor razgovarala je jučer u Zagrebu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem s kojim je razgovarala o krizi u BiH kao i mogućim izlaskom iz ovakve situacije. “Predsjednicu Jadranku Kosor sam informirao oko političke situacije u BiH i krizi vlasti na svim razinama. Razgovarali smo oko toga kako se dalje organizirati kako bi BiH bila okrenuta europskom putu i euroatlantskim integracijama, ali istodobno i da možemo osigurati ustavnu jednakost hrvatskog naroda na način da legitimni predstavnici Hrvata obnašaju vlast.

Upoznao sam je da mi ne priznajemo vlast koja je uspostavljena na privremenim odlukama i takvo stanje nije dugoročno održivo jer projicira novu krizu u BiH”, rekao je Čović za Večernjak nakon sastanka. Kosor je, prema Čovićevim riječima, podržava ponovila zajedničko stajalište koje je s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem istaknula u dva navrata.

Poziv na Sabor

U izjavi povodom stanja u BiH Pantovčak i Banski dvori su istaknuli da u vlasti u BiH trebaju biti legitimni hrvatski politički predstavnici. Unatoč upozorenjima, pa i činjenici da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH ocijenilo da se ne može održati sjednica Doma naroda, stranke okupljene oko SDP-a izabrale su vlast koja je ocijenjena nelegalnom. Nakon svega, Ured visokog predstavnika je, ignorirajući volju Hrvata u BiH, pa i činjenicu da uopće nije bila formirana ni trećina hrvatskog kluba, što je po Ustavu potrebno, dopustio pravno nasilje nad jednim narodom.

Čović je u Zagrebu s J. Kosor razgovarao i o održavanju predstojećeg 11. sabora HDZ-a BiH. Uputio je poziv hrvatskoj premijerki da nazoči Saboru, nakon čega su se usuglasili da zbog obveza premijerke kao njezin izaslanik nazoči glavni tajnik Branko Bačić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
12:35 07.05.2011.

dok se dva preostala etniteta međusobno natežu u federaciji ostaka, genocidna rs uživa u legitimitetu nagrađene agresije, genocida, progona i osvajanja mnogo većeg i boljeg teritorija

LP
Ljubomir Pavlovic
09:55 08.05.2011.

Čoviću ni sada nije jasno gdje ga je Dodig zaveo i nagovarao kao političkog slijepca pa ni Jadranka mu ne pomaže jer nikako da se prođe potrošene politike. On misli da može u Evropu sa plemenskim političkim nastupom. Ako želi pomoći Bosanskim Hrvatima neka ode iz te politike. Krešiću sa ovakvim pisanjem si zvanično za Hrvate najštetniji novinar koji je sada aktualan u BiH.