SASTANAK

HBŽ-u nova prigoda za dogovor

Foto: Zoran Grizelj/VLM
HBŽ-u nova prigoda za dogovor
17.01.2012.
u 09:28
Božo Ljubić nagovorio Rimca da pozovu HDZ BiH na pregovore
Pogledaj originalni članak

U središnjici HDZ-a 1990. jučer je održan višesatni sastanak predsjednika HDZ-a 1990 dr. Bože Ljubića sa čelnim ljudima Županijskoga odbora HDZ-a 1990. Hercegbosanske županije i zastupnicima ove stranke u Skupštini HBŽ-a. Susret je imao i povišene tonove, ali su se na kraju dužnosnici ove stranke među kojima su bili aktualni premijer Nediljko Rimac te zastupnici u skupštini Dinko Barać, Petar Gelo, Jelena Knez-Perić te predsjednik županijske organizacije Boro Krišto usuglasili kako će pozvati na razgovore partnerski HDZ BiH da započnu razgovore oko konačnog rješenja krize i petnaestomjesečne nemogućnosti dogovora oko imenovanja nove Vlade. Kako je priopćeno iz HDZ-a 1990. teme razgovora su bile trenutačno funkcioniranje vlade u tehničkom mandatu i međustranački pregovori o formiranju nove vlade u ovoj županiji.

Dva HDZ-a zajedno

“Zaključeno je da je HDZ 1990 odlučan tražiti rješenje za formiranje nove Vlade na temelju sporazuma kojega su potpisali HDZ 1990 i HDZ BiH u interesu županije, a posebno hrvatskih interesa u ovoj županiji. Pri tome, zadržavajući pravo svake političke stranke da same predlažu svoje kadrove. Pozvane su i druge političke stranke da konstruktivno doprinesu sa svoje strane uspostavi vlasti u HBŽ”, navodi se u priopćenju nakon sastanka. Izraženo je očekivanje da sve stranke i zastupnici u skupštini HBŽ-a daju svoj doprinos za normalno funkcioniranje i financiranje institucija županije kroz donošenje odluke o privremenom financiranju za prva tri mjeseca ili donošenju samoga proračuna za 2012. godinu.

Rimac kandidat

Doznaje se, međutim, kako će dužnosnici HDZ-a 1990. u sljedećem razdoblju pokazati dobru volju za postizanje dogovora oko uspostave vlasti. U ovoj županiji po dogovoru vodstava dviju stranaka, pozicija premijera pripada HDZ-u 1990. što jedno vrijeme dužnosnici županijskog HDZ-a BiH uopće nisu poštivali. Istodobno oni su se protivili imenovanju Nediljka Rimca za premijera, što pak u HDZ-u 1990. po izdanome priopćenju smatraju neprincipijelnim budući da niti u jednoj drugoj sredini ova stranka nije imala prigovora o bilo kojem predloženom kandidatu HDZ-a BiH koje su poduprli. No, dogovor dva HDZ-a oko vlasti nema neograničen rok. Iz stranke je jučer poručeno kako će se, u slučaju nemogućnosti dogovora što je još jedna prigoda lokalnim političarima, u spor ipak uključiti najviši dužnosnici i presuditi. 
Ljubić je u intervjuu dan ranije sam potvrdio da je ‘Rimac bio i do sada ostao jedini kandidat HDZ-a 1990 za premijera’. 
“On, također, sa svoje strane treba učiniti sve što može da uvjeri partnere kako je on najbolje rješenje”, poručio je Ljubić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.