GODIŠNJICA

Gudelj: Obavještajne službe znaju tko je naručio bombu!

Foto: \'Davor Višnjić/PIXSELL\'
Gudelj: Obavještajne službe znaju tko je naručio bombu!
10.10.2010.
u 09:05
Druga godišnjica stravičnog zločina u trgovačkom centru FIS, no još se ne zna naručitelj
Pogledaj originalni članak

Jučer su se navršile dvije godine od stravičnog zločina koji se dogodio u poslovno-prodajnom centru FIS u Vitezu, kada je od eksplozije postavljene eksplozivne naprave smrtno stradao zaštitar FIS-a Zvonko Barbić, a Josip Šarić teško ozlijeđen. Više radnika je zadobilo lakše ozljede. Zanimljivo je reći da je Sud BiH prvostupanjskom presudom osudio Suada Đidića na devet godina zatvora zbog toga što je napravio eksplozivnu napravu koja je eksplodirala 9. listopada 2008. godine u poslovno-prodajnom centru FIS. Amir Ibrahimi za isto kazneno djelo osuđen je na dvije godine zatvora nakon što je pristao na nagodbu s tužiteljstvom i priznanja da je on nepoznatu osobu uputio Suadu Đidiću da za njega napravi eksplozivnu napravu. Tužiteljstvo je odustalo od optužbe za terorizam.

Žalbe na presudu

Na presudu Suda BiH žalili su se i tužitelji i odvjetnici osuđenih. Što će se događati na žalbenom vijeću Suda BiH koje je već trebalo raspravljati o ovom slučaju, teško je zasad tvrditi. Međutim, vlasnik poduzeća FIS, Pero Gudelj nam je izjavio: Dvije godine su već prošle i bojim se da će ovaj slučaj biti potpuno zaboravljen. Želim pohvaliti policijske snage na brzom otkrivanju pojedinaca u ovom slučaju, ali smatram da pravosuđe nije odradilo svoj posao do kraja. U FIS u proteklo vrijeme redovito navraćaju predstavnici stranih obavještajnih službi koji tvrde da znaju tko je naručitelj ovog terorističkog čina. Tvrde da je pravosuđe korumpirano i da je ovaj slučaj do kraja neriješen. Imam saznanja da se u ovaj slučaj umiješala i politika te pomogla da se neki dokazi prikriju. Za mene osobno ovo je terorizam namijenjen za 2500 zaposlenih i naivno ubijanje ljudi koji su se u danom trenutku nalazili u objektu FIS-a, ustvrdio je Gudelj. Zaista je nevjerojatno da ni Đidić ni Ibrahimi ne znaju tko im je došao poručiti eksplozivnu napravu.

Tri tužitelja

Čudno je da se na ovom slučaju promijenilo čak troje tužitelja. Prvo je slučaj vodila tužiteljica Sena Uzunović koja je jedina bila na mjestu stravičnog zločina. Nakon nje slučaj preuzima Thieery Pons koji je i podigao optužnicu 9. srpnja 2009. godine za kazneno djelo terorizma. Nakon Ponsa slučaj preuzima tužitelj Dubravko Čampara. Zanimljivo bi bilo čuti kako je tužitelj postigao nagodbu s Ibrahimijem, a da mu nije otkrio ime osobe koju je uputio Đidiću da mu izradi eksplozivnu napravu koja je eksplodirala u FIS-u i usmrtila zaštitara Zvonku Barbića, a teško ranila Josipa Šarića.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.