NAPOKON

Gruntovnica se vraća u Čitluk

Foto: VL FOTO
Gruntovnica se vraća u Čitluk
29.06.2010.
u 09:53
Troškove je imala i Općina jer su geodeti više puta tjedno morali u Mostar kako bi ZK uredu dostavili dokumente
Pogledaj originalni članak

Zbog preustroja i reorganizacije pravosuđa u BiH početkom 2004. ukinut je Općinski sud Čitluk i pripojen Općinskom sudu u Mostaru, a i Zemljišno-knjižni ured i Sud za prekršaje iz Čitluka premješteni su u Mostar. To je učinjeno unatoč protivljenju vijećnika tadašnjeg saziva OV-a koji su opravdano ukazivali na višestruke negativne posljedice te odluke.

Zahtjevi brojni

I poslije se u više navrata ukazivalo na štetnost prestanka rada Općinskog suda Čitluk i preseljenja Gruntovnice, obrazlažući to stalnim porastom broja stanovnika i gospodarskih subjekata u općini Čitluk te svakodnevnim boravkom 10.000 osoba - zbog Međugorja. U zahtjevima upućenim mjerodavnima, općinski čelnici Čitluka u više su navrata posebno tražili povrat Gruntovnice iz Mostara u Čitluk. Kako smo doznali, konačno će se udovoljiti opravdanim zahtjevima čitlučkog načelnika, vijećnika i predsjednika OV-a. Naime, obavljaju se posljednje pripreme vezane uz povrat Gruntovnice iz Mostara u Čitluk za koju je osiguran potreban prostor i oprema. U tijeku je povrat potrebne dokumentacije i elektroničke opreme (računala) iz Mostara u istu zgradu gdje je Gruntovnica u Čitluku i prije bila. Ti bi poslovi trebali završiti za dan-dva pa će već sredinom ovog tjedna Gruntovnica u Čitluku ponovno početi raditi. Preseljenje je izazivalo znatno duže čekanje na rješavanje zahtjeva za uknjižbu, višestruko povećanje troškova vezanih uz različite zemljišno-knjižne postupke, usporavanje dodjele građevinskog zemljišta iz državnog vlasništva i drugih postupaka oko nekretnina, usporavanje gospodarskog razvitka te povećanje izvanknjižnog prometa nekretnina, bespravne gradnje... U svojim zahtjevima za povrat Gruntovnice općinski čelnici su isticali kako su uknjižba nekretnina i prava na nekretninama rješavani u roku od 15 do 30 dana dok je ZK ured bio u Čitluku, a premještanjem u Mostar taj je rok znatno produžen.

Unatoč tome što je premještanje pravdano smanjenjem troškova, to se nije dogodilo nego su se, naprotiv, oni povećali. Naime, morali su se plaćati troškovi prijevoza djelatnicima koji su, umjesto da rade u Čitluku, na posao morali ići u Mostar.

Krediti, hipoteka...

Brotnjaci su više od šest godina nepotrebno išli u Mostar. Goleme troškove imala je i Općina čiji su geodeti iz Službe za katastar dva-tri puta tjedno morali u Mostar kako ZK uredu dostavili dokumente. Zbog odlaska u Mostar gospodarstvenici i građani bili su osuđeni na dugo čekanje i pri dodjeli državnog građevinskog zemljišta, dobivanju građevinske dozvole, kredita, upisu hipoteka...nas je vjerojatno kasno, ali za generacije koje dolaze sigurno nije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.