Dan poslije izbora

'Gradonačelnici s vlastima države moraju osigurati kvalitetan život'

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
katoličko sveučilište
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
katoličko sveučilište
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
katoličko sveučilište
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
katoličko sveučilište
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
katoličko sveučilište
03.06.2013.
u 15:32
Prvo jutro nakon izborne pobjede zagrebački gradonačelnik Milan Bandić družio se s predsjednikom države Ivom Josipovićem
Pogledaj originalni članak

Prvo jutro nakon izborne pobjede zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sjedio je stolac do stolca s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem na proslavi Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta u ponedjeljak u Zagrebu. Premda se ne zna o čemu su Josipović i Bandić razgovarali, hrvatski predsjednik u svom prvom komentaru o izbornim rezultatima rekao je da je "pred izabranim dužnosnicima velika i odgovorna dužnost jer u harmoniji s državnom vlasti trebaju osigurati građanima kvalitetan život".

Također, predsjednik Josipović rekao je kako su izbori prošli u demokratskom ozračju, premda je bilo i komentara "GONG-a po kojima je bilo nekih manjih povreda procedure, no oni nisu bitno utjecali na izbore", što će, kako je rekao, s ostalim problemima rješavati "nadležna tijela". Novom/starom gradonačelniku Bandiću čestitali su na pobjedi i hrvatski biskupi, koji su se s kardinalom Josipom Bozanićem zajedno našli na proslavi Dana HKS-a, no nitko od njih nije posebno komentirao izborne rezultate.

– Prošle sam godine posebno istaknuo antropološku dimenziju. Naime, danas je najveći problem poimanje čovjeka, to jest pitanje antropološke naravi. Vjerujem da je tijekom protekle godine i u hrvatskome društvu postalo jasno što se sve može dovoditi u pitanje, što sve kao posljedice vuče za sobom nejasno antropološko polazište koje zanemaruje dimenziju ljudske stvorenosti. Jednako mi se čini važnim izgrađivati visoko obrazovanje tako da se promiče ideja služenja drugima i upravo u onoj dobi u kojoj mladi ljudi snažnije propituju značenje svoga života, svoje mogućnosti i svoj položaj u društvu. Katolička su sveučilišta, kao i ostale zbiljnosti takve vrste, djeca određene kulturalne klime, poimanja društva, ali i vjere u dotičnome kontekstu. Nakon burnih događanja u 20. stoljeću, danas kada je sve postalo predmetom propitivanja, očito je da se i sveučilište našlo u području pripremanja budućnosti čovjeka, pri čemu Crkva ne može ostati po strani. Crkva želi ostati oslonjena na svoju saveznicu – Istinu – koju kao pratiteljicu ne smije izgubiti – rekao je kardinal Bozanić u svom govoru.

– Zato su profesori i studenti pozvani dubinski iščitavati društvene pojave te dolazeći do njihovih korijena prepoznavati postojeću vezu između raznih čimbenika i ne previđati središnjost kulture solidarnosti. Stoga smijemo predložiti nastojanje oko kršćanske obnove temelja kulture, koji ne smiju previdjeti čovjeka. Običava se reći da je solidarnost drugo ime za mir, a za nas kršćane solidarnost je usko povezana i sa svetošću života. Takav pristup može ponovno dovesti do mudrosne sinteze raznih spoznaja i znanstvenih pristupa, izbjegavajući tragične posljedice novih oblika nihilizma. Na svjetskoj razini još nije nađen kulturološki odgovor na fenomen globaliziranoga svijeta, koji očito treba polaziti od kulture solidarnosti. Sveučilišta, osobito katolička, pozvana su taj odgovor tražiti i snažno promicati. Tu vidim odgovornost poziva. Specifičnost katoličkih sveučilišta spojit će kulturu solidarnosti i kulturu pozvanosti. Samo tako katoličko sveučilište može ispuniti svoj neizostavan proročki poziv u našemu vremenu – poručio je Bozanić s Katoličkog sveučilišta.

>>Bandić: Pobijedilo je čovjekoljublje, dođite na trčanje!

>>Kako izgleda jedan dan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.