PROJEKT CVJETNO

Građani se razišli nakon što su blokirali ulaz na gradilište Cvjetno

Foto: Anto Magzan/Pixsell
cvjetno (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
cvjetno (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
cvjetno (1)
15.06.2010.
u 15:15
Okupilo se oko 50 građana koji su sjedili ispred gradilišta pa kamioni nisu mogu izaći iz gradilišta.
Pogledaj originalni članak

Pedesetak građana nešto nakon 15 sati blokiralo je ulaz u gradilište projekta “Cvjetno” Hoto grupe, na uglu Ilice i Preobraženske ulice. Prvo su spriječili kamion Tehnike da uđe na gradilište, što je na nekoliko minuta blokiralo tramvajski promet, a zatim su tijelima branili drugom kamionu da s gradilišta iziđe na Ilicu.

Stigle četiri “marice”


Policija u civilu ubrzo je došla na mjesto događaja te su prišli Tomislavu Tomaševiću iz Zelene akcije, no on se ogradio od akcije okupljanja. Više riječi policija nije mogla izvući niti od okupljenih prosvjednika.

Nakon njih, oko 16 sati, na ulaz u gradilište stigla su četiri policijska vozila s interventnim policajcima, koja su se parkirala u prolazu u Ilici. Prosvjednici su potom glasovali hoće li ostati na blokadi ili napraviti jednosatnu stanku, za što su se na kraju i odlučili. Policija je istodobno vrpcama zagradila područje, a prosvjednici su prije stanke objasnili svoje razloge blokade ulaska na gradilište.

Nemaju, tvrde, predstavnika, no jedan od njih, Pero Mrnarević (koji je naglasio da ne pripada ni Zelenoj akciji niti Pravu na grad, nego je samo građanin), koji se predstavio kao “jedan od ravnopravnih”, objasnio je motive okupljanja.

Cilj im, kaže Mrnarević, nije bilo ni isprovocirati policijsku akciju niti demonstrirati nasilje, nego uputiti poruku upozorenja investitorima, odnosno mjerodavnim institucijama koje optužuju da godinama ne rade svoj posao kako treba, točnije ne rješavaju “Varšavsku”.

Mrnarević je nakon prosvjeda odveden na obavijesni razgovor na kojem je probeo sat vremena. Odmah na početku zatražio je odvjetnicu.

Podsjetimo, rok od deset dana koji su aktivisti dali mjerodavnima da riješe slučaj Varšavske istekao je u ponedjeljak.

Prosvjed u četvrtak u 19 sati

Tada su najavili da će, ako ih i dalje budu ignorirali, blokirati sve radove na projektu “Cvjetno”, iako se protive samo izgradnji izlazno-ulazne rampe.

Tomašević je pak samo najavio miran prosvjed za četvrtak u 19 sati te pozvao građane da im se pridruže.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.