PLJAČKA

Građani ostaju bez milijuna KM zbog zaokruživanja cijena

Foto: Arhivska fotografija
Građani ostaju bez milijuna KM zbog zaokruživanja cijena
22.09.2010.
u 08:15
Jedan trgovački centar dnevno zaradi 2000 maraka na zaokruživanju cijena
Pogledaj originalni članak

Građani BiH godišnje plate milijune maraka za nešto što nisu potrošili. Zaokruživanje cijena na veću brojku već godinama je praksa u svim trgovinama i trgovačkim lancima, a ista praksa je i kod svih telekom-operatera te ostalih tvrtki kojima upravlja država.

Velike razlike

- Prema našim posljednjim analizama, jedan trgovački centar dnevno zaradi oko 2000 maraka na temelju zaokruživanja cijena. Na proizvode se stavljaju cijene koje se ne mogu točno platiti i onda se građanima obračunavaju veće cijene. Možete samo zamisliti što se onda događa u telekomunikacijama. Istu praksu imaju i sve elektroprivrede u BiH - rekao nam je tajnik Udruženja potrošača BiH Mensud Lakota. On je još jednom pozvao sve nadležne institucije u državi da se pozabave ovim problemom jer potrošači gube velika novčana sredstva, a taj novac u konačnici uglavnom završava izvan granica BiH. - Kada se gleda po pojedincu, ti iznosi nisu veliki. Ali kada u jedan objekt dnevno uđe 7-8 tisuća ljudi, nije teško zbrojiti koliko se novca uzme na ovaj način - naglasio je naš sugovornik.

Poštivanje zakona

Lakota je još jednom pozvao na primjenu zakona kojim se zabranjuje stavljanje cijena na proizvode kao što su 9,99 i slično. -Naši političari su vjerojatno taj zakon prepisali od nekih zapadnih zemalja i sada je on mrtvo slovo na papiru. Ne primjenjuje se, inspekcije ne rade svoj posao. Netko bi u ovom slučaju trebao snositi odgovornost. Možda bi trebalo račun uputiti službama koje su nadležne za ovakve slučajeve, a ne rade svoj posao. Taj novac treba vratiti u džepove građana - zaključio je Lakota. Naravno, novac koji je na ovaj način otet građanima BiH, nikada neće biti vraćen, a samo se možemo nadati da će državne institucije početi raditi svoj posao i spriječiti daljnju pljačku bh. potrošača.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AN
antonio82
17:36 23.09.2010.

ne mogu skontati nikako kako dnevno 2000KM , pa zaokružuju se računi. pa da bi za jedan dan pukli 2000KM trebali bi imati 50.000 računa na kojem bi ukrali po 4 feninga. a sad će nam sve cijene zaokružiti na gore pa ćemo ove iz udružnja moliti da nas više ne brane