Tihi pregaoci

Grad zaboravljenih naroda i junaka oduševio je znanstvenike

Foto: VL FOTO
Grad zaboravljenih naroda i junaka oduševio je znanstvenike
22.05.2012.
u 10:45
Sudionici skupa koji je organiziran u Mostaru posjetili Stolac
Pogledaj originalni članak

U sklopu 13. znanstvenoga skupa “Tihi pregaoci“ u Mostaru organiziran je posjet kulturno-povijesnim spomenicima općine Stolac za koji se baš zbog te prebogate kulturno-povijesne baštine kažu da je muzej na otvorenom.

Istraživačke inspiracije

Stoga brojni povjesničari, te općenito turisti i izletnici rado pohode Stolac i tu pronalaze materijale i inspiracije za svoja istraživanja. Cijenjene goste, znanstvenike, odnosno sudionike skupa primio je načelnik općine Stolac Stjepan Bošković, a kroz bogatu povijesnu baštinu proveo ih je prof. dr. sc. Miroslav Palameta. Prva postaja bila je srednjovjekovna nekropola stećaka na Radimlji, a onda i helenistički grad Daorson.

- Kao jedan od organizatora predložio sam posjet općini Stolac i njezinim kulturno-povijesnim spomenicima te na taj način promovirati ovu sredinu i sve ono što ona može ponuditi. Sami cilj ovog znanstvenog skupa “Tihi pregaoci“ je otkrivati nepoznate pisce i krajeve pa onda i Stolac i njegovu povijesnu baštinu želimo još više približiti široj hrvatskoj javnosti, istaknuo je doc. dr. sc Josip Grubeša.

Zahvale na dobrodošlici

I akademik Radoslav Katičić zahvalio je domaćinu na izvrsnoj dobrodošlici u Stocu te uime svih znanstvenika poručio kako je predivan osjećaj biti u Stocu za kojeg kažu da je mjesto bujne i bogate prošlosti te grad zaboravljenih naroda i junaka. Na kraju posjeta Stocu sudionici skupa “Tihi pregaoci“ su se počastili tradicionalnim hercegovačkim jelima uz prelijepu rijeku Bregavu i šetnjom starom jezgrom Stoca. Organizator skupa “Tihi pregaoci“ su hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Hercegovačka franjevačka provincija.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.