iznenadio sve

Gotovina zastupao sebe, francuski je bio odličan psihološki učinak

Foto: Screenshot: Haaški sud
Gotovina zastupao sebe, francuski je bio odličan psihološki učinak
16.05.2012.
u 09:20
Barem 90 posto govora napisao je očito sam, izdignuo se izvan fiškalskog rakursa, govor je bio vojnički, manje pravnički, čovjek je čiste savjesti
Pogledaj originalni članak

Hrvatski general Ante Gotovina dobro je iskoristio prigodu izravnog obraćanja sucima Žalbenog vijeća Tribunala. Solidno je to proveo i Mladen Markač, no u njegovu obraćanju nije bilo neočekivanih riječi. Gotovina je, pak, iznenadio sve. Na tako čvrst i beskompromisan, a odmjeren i dostojanstven način obratiti se petorici sudaca koji odlučuju o vašoj sudbini za idućih desetak godina, mogu učiniti samo iznimno čvrsti, samouvjereni i iskreni ljudi. I izbor francuskog jezika, na kojemu je održao govor, znakovit je i kao da poručuje: “General sam odgojen na tradicijama francuske vojske, pred vama nije ubojica Srebrenice i Sarajeva”.

Govor tijela

– Govor mu je bio izvrstan, primarno tzv. govor tijela i izbor jezika, sve je to djelovalo dostojanstveno, pobjednički, impresivno i – najvažnije – iskreno – dojam je političkog analitičara Slavena Letice. Smatra da je Gotovina pametno izabrao što je odlučio govoriti na francuskom jer je time pokazao da pripada etici i tradiciji ratovanja Francuske.

– Barem 90 posto svog govora napisao je očito sam, izdignuo se izvan fiškalskog rakursa, govor mu je bio vojnički, manje pravnički, vidi se da je čovjek čiste savjesti – kaže Letica.

Umirovljeni general Krešimir Ćosić kaže da je govor doživio emotivno, a najbitnija je poruka da je Gotovina hrabro, časno i pošteno djelovao, i to u iznimno teškim okolnostima, znači protiv fašista i nacista, kazao je.

– Bio je to govor pravednika, kojega je hrvatska politika uvelike izdala, a svejedno je iskazao samopouzdanje i osjećaj sigurnosti, jer oni koji odlučuju o kaznama našim generalima mijenjaju ploču – misli Ćosić.

Ratni premijer Nikica Valentić tumači govor kao kombinaciju vojničkog i dobro izbalansiranog pravničkog: – Bio je to dostojanstven, odmjeren, pametan i ponosit istup, Markač je također bio dobar, no vidi se razlika u mentalitetu. Obrane poentiraju i imat će to utjecaja, optimist sam.

Suborac generala, ministar obrane Ante Kotromanović iz vojničkog govora Gotovine iščitava da je riječ o ponosnom čovjeku i da se vidi kako Gotovina smatra da mu mjesto nije u haaškoj sudnici: – Za časnu osobu poput njega, to je ponižavajući položaj.

Francuska tradicija

Redatelj Jakov Sedlar tvrdi da Gotovinin govor najbolje simbolizira kako je on postupao u ratu, bio je vrlo iskren i nada se da će sudsko vijeće vjerovati u ono što je Gotovina govorio.

– Time bi pravda bila zadovoljena – rekao je Sedlar i dodao da je pametno bilo istaknuti da, istodobno, Gotovina gradi lik na školi i tradiciji francuske vojske, jedne od najprofesionalnijih vojski svijeta.

Iskrenim i impresivnim govor ocjenjuje i odvjetnik Zvonimir Hodak.

– U govoru nema želje za jeftinim demagoškim porukama, vidi se da je Gotovini dosta svega, no i dalje ima snage i kontrolira svoj istup. Dug boravak u ćeliji mijenja svijest i vezu sa stvarnosti, karakter, no očito ne i Gotovini, impresioniran sam – kazao je Hodak.

– Rekao je sve što treba, od žaljenja zbog stradanja civila do ponosa zbog Oluje bez koje ne bi bilo hrvatske slobode i demokracije – kaže suborac Damir Krstičević.

– Najjači je učinak govora što je Gotovina odstupio od prezentacije koju je njegova obrana često rabila, da se nevinost dokazuje hrvatskoj javnosti, a ne sudu. On govori o sebi i zastupa sebe. Jasno je ustvrdio da ne može odgovarati za propuste i djela drugih – dojam je politologa Davora Gjenera.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.