UŠTEDE

Godišnja renta od 28 milijuna maraka bit će prepolovljena

Foto: Arhiva VL
Godišnja renta od 28 milijuna maraka bit će prepolovljena
08.02.2011.
u 09:17
Procjene su da državnim institucijama treba oko 20.000 četvornih metara u Sarajevu, 5.000 u Banjoj Luci i 4.000 u Mostaru. Većina institucija BiH trenutačno su podstanari
Pogledaj originalni članak

Izgradnjom novih objekata ili kupovinom postojećih zgrada, država Bosna i Hercegovina bi godišnje uštedjela oko 28 milijuna maraka. Toliko se novca svake godine izdvoji za plaćanje zakupa prostora koji je neophodan za rad državnih institucija.

Pitanje smještaja

Ministarstvo financija i trezora je još prije dvije godine predložilo da se pitanje smještaja državnih institucija konačno riješi na sustavan način, odnosno da država kupi ili izgradi tri zgrade u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, u kojima bi se našlo mjesta za većinu institucija BiH koje su trenutačno u podstanarskom statusu. Procjene su da državnim institucijama treba oko 20.000 četvornih metara u Sarajevu, 5.000 u Banjoj Luci i 4.000 u Mostaru.

Zbog krize, ali i nepostojanja političke volje, država ni u ovoj godini neće u cijelosti riješiti pitanje smještaja svojih institucija. Jasno je to i prije usvajanja ovogodišnjeg proračuna, koji mora čekati konstituiranje vlasti. Određenih pomaka, ipak, ima, pa je tako prošle godine kupljen jedan objekt u središtu Mostara, veličine 2.000 četvornih metara. U nove prostorije bi vrlo skoro trebale useliti Agencija za sigurnost hrane, Agencija za javne nabave i Agencija za policijsku podršku. Sve ove institucije trenutačno su prisiljene plaćati kiriju za prostorije koje koriste. Na ovaj način se djelomično rješava pitanje smještaja državnih institucija u Mostaru, a tijekom ove godine planira se izgradnja ili kupovina i po jednog objekta u Sarajevu i Banjoj Luci.

Parcijalna rješenja

U Sarajevu će za smještaj državnih institucija biti izgrađen objekt s 10.000 četvornih metara, dok je planirano da se u Banjoj Luci kupi zgrada veličine 2.000 četvornih metara. Svi se slažu u ocjeni da vrijeme globalne krize nije najbolji trenutak za kupovinu ili izgradnju novih administrativnih objekata. No, rješenje nije ni u plaćanju zakupnine iz godine u godinu. Do sada je parcijalnim rješenjima osiguran trajni smještaj tek za većinu državnih ministarstava i nekolicinu drugih institucija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.