Travnik

Fekalije u Lašvi Zagađeno korito rukavca bez vode, moguće zaraze

Foto: Zvonimir Čilić
Fekalije u Lašvi Zagađeno korito rukavca bez vode, moguće zaraze
24.03.2012.
u 11:57
Dvadeset i više godina nam se obećava sanacija korita rijeke Lašve kako ne bi plavila i naše posjede i ugrožavala naše domove i gospodarske objekte, ali sve ostaje samo na obećanjima
Pogledaj originalni članak

Nesnošljiv smrad je svakodnevica žitelja inače lijepog i pitomog sela Gladnik na desnoj obali rijeke Lašve, u MZ Nova Bila u općini Travnik. Neugodan miris dolazi iz kanalizacije koja se već dvije godine izlijeva u isušeno korito rukavca rijeke Lašve jer se voda, nakon velike poplave, prije dvije godine, iz rukavca “vratila“ u matično korito.

A improvizirana kanalizacija fekalije ispušta u korito rukavca u kojemu uopće nema vode. Izlivene fekalije su velika opasnost i mogući izvor zaraznih bolesti. U ovom selu, u pedesetak kućanstava, a sva su u uskom pojasu uz isušeni rukavac, živi i oko 80 učenika koji svakodnevno na putu do škole i u povratku prolaze uz i preko rukavca držeći maramicu na nos i usta kako ne bi osjećala neugodan miris.

Krajnje zabrinjavajuće

- Ovo je strašno, krajnje zabrinjavajuće za nas koji tu živimo, ali i sramota za nadležne u općini Travnik koji baš ništa ne poduzimaju da nam pomognu kako bi razriješili taj za nas veliki i prijeteći problem, kaže član Vijeća Mjesne zajednice Nova Bila Ivica Bajo, uspješni poljoprivredni proizvođač i sportski djelatnik.

Bajo također kaže kako su se još prošle godine pismeno obratili Općini, pisali općinskom načelniku, sanitarnoj inspekciji..., ali pomoći, čak i odgovora na molbe i apele jednostavno nema.

- Nedavno čitam u dnevnom tisku kako općinski načelnik dodjeljuje priznanja i nagrade djelatnicima općinskih službi u čijim nadležnostima trebaju i moraju biti i problemi koji nama otežavaju život. Je li to i naša općina, jesu li te službe zadužene za cijelu općinu ili nisu?

Dvadeset i više godina nam se obećava sanacija korita rijeke Lašve kako ne bi plavila i naše posjede i ugrožavala naše domove i gospodarske objekte, ali sve ostaje samo na obećanjima.

I zar je onda čudo što se građani pitaju je li to i naša općina, jesmo li mi, kako bi se to zaključilo u odnosima prema nama, građani drugoga reda, pita se ogorčeni Bajo.

Velika sramota za općinu

- Pozivamo načelnika općine Travnik Admira Hadžiemerića da dođe u Gladnik, da se u razgovoru s građanima upozna što mi trpimo i preživljavamo, a što je velika sramota za općinu Travnik, kulturno, gospodarsko i administrativno središte Srednjobosanske županije. Jer, kasno će biti ako, ne daj Bože, zaraza počne uzimati svoj danak, poručuje član Vijeća Mjesne zajednice Nova Bila Ivica Bajo, u čemu ga zdušno podržavaju mještani koji su mu povjerenje da ih zastupa i ukazali.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.