MAĆEHINSKI ODNOS

Federacija preko “kiša” planira udar na hrvatske općine

Foto: duList
Federacija preko “kiša” planira udar na hrvatske općine
10.10.2013.
u 09:12
Zakon o pripadnosti javnih prihoda primjer je lošeg zakona, ali se očito ništa nije naučilo
Pogledaj originalni članak

Zahvaljujući hidrološkoj situaciji, odnosno obilnim kišama koje su ove godine dobrim dijelom natopile područja BiH profitirale su one općine koje na svom području imaju jednu ili više hidroelektrana. Poznato je da se iz Elektroprivrede HZ HB za 10 milijuna kWh proizvedene električne energije mjestima u kojima je energija proizvedena plati 100 tisuća KM, a općine su ove godine većinom zadovoljne utrškom.

Nove promjene

Međutim, pojavila se informacija da federalna Vlada priprema određene izmjene donošenjem novih propisa o naknadama za poplavljene površine. Prema našim informacijama, radi se o jednom procesu centralizacije sličnom kao u, za mnoge nepravednom, Zakonu o pripadnosti javnih prihoda gdje se velike štete čine hrvatskim općinama i gradovima u koje se vraća vrlo malo sredstava, a jača se primjerice Sarajevska županija zbog broja stanovnika i povlaštenog koeficijenta. To je još jedan razlog zbog kojeg ova informacija stvara još veći animozitet izravno pogođenih područja prema Federaciji. Strahuje se da bi ovo bio samo početak potpunog preuzimanja kontrole nad vodnim naknadama koje se daju općinama. Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHŽ-a kazali su nam da promjena propisa još nije pokrenuta. 
- Koliko znamo, zasad inicijativa za izmjenu vodnih naknada nema. Ne vidimo da je ikakav pravilnik donesen, a je li u proceduri ne znamo. Ako dođe do toga, vidjet ćemo koje se izmjene predlažu pa ćemo naći način na koji ćemo reagirati, kazali su nam u resornom ministarstvu.

Proces centralizacije

Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude, koja je gospodarski bogata, ali je slabe većinom nepravedni zakoni, je zadovoljan zbog hidrološke situacije, no i on upozorava na moguće promjene regulativa o naknadama. Ove godine zahvaljujući hidrološkoj situaciji imamo prihod iznad planiranog, ali smo zato 2012. imali prihod 70 posto manji od planiranog, tako da je to otprilike na jedan srednji rok uravnotežena situacija. Naravno, hvala Bogu da je ova godina ovakva i zadovoljni smo njom, kao i svakim drugim prihodom koji dovodi, ili će dovesti do poboljšanja situacije na području Gruda, kaže nam Grizelj. Ipak mogućom izmjenom propisa o naknadama za poplavljene površine Grizelj nije zadovoljan. - Postoji informacija da federalne vlasti pripremaju izmjenu zakona, odnosno prijedlog potpuno novih propisa naknade za poplavljene površine i smjer u kojem ta regulacija ide i što mi čujemo nama ne odgovara, kaže on. I on se slaže s tim da se radi o jednom procesu centralizacije. 
- Jasno je da bilo kakva centralizacija i uzimanje naknade koja nam pripada nama ne odgovara, kazao je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.