Puno kriminalaca

FBiH nema gdje sa 700 osuđenika

Foto: VL FOTO
FBiH nema gdje sa 700 osuđenika
19.03.2012.
u 11:21
Osuđenici na pravomoćne zatvorske presude čekaju ‘slobodno mjesto’ u zatvoru, do tada moraju biti slobodni
Pogledaj originalni članak

Kada bi svi osuđenici u Federaciji BiH ovoga trenutka bili pozvani na izdržavanje zatvorske kazne, pred kazneno-popravnim ustanovama stvorile bi se ogromne gužve. Službeni podaci, naime, govore kako u ovom bh. entitetu trenutačno nedostaje više od 700 zatvorskih mjesta.

Slobodno mjesto

Toliko osuđenika na pravomoćne zatvorske presude čeka na “slobodno mjesto” u nekom od entitetskih zatvora. Situacija je donedavno bila još gora, jer je nedostajalo približno 1200 zatvorskih mjesta. No, zahvaljujući proširenjima objekata u većini zatvorskih ustanova, za ukupno oko 30 posto, smanjen je broj osuđenika koji su na slobodi. Da situacija još uvijek nije ružičasta, potvrđuje i zanimanje koje zastupnici u državnom Parlamentu pokazuju za ovaj problem. Izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH Nermina Kapetanović zatražila je od Vijeća ministara konkretan odgovor na pitanje zašto se veliki broj osoba kojima je izrečena sudska presuda izdržavanja kazne zatvora slobodno kreće ulicama bh. gradova, a s obzirom da to utječe na povećanje izvršenja kaznenih djela.

Prema odgovoru koji je dobila, upravo je nedostatak zatvorskih kapaciteta razlog ovakvog stanja. No, čini se kako je ovo prvenstveno problem u Federaciji, jer Republika Srpska ima i viška zatvorskih mjesta u odnosu na potrebe ovog entiteta. U protekle dvije godine i u Republici Srpskoj su prošireni smještajni kapaciteti u zatvorima, pa sada ovaj entitet ima 1374 zatvorska mjesta, što je za stotinu mjesta više od sadašnjih potreba u odnosu na broj osuđenika i pritvorenika. Gorući problem s nedostatkom mjesta u zatvorima, Federacija BiH pokušala je riješiti izmjenom Kaznenog zakona i uvođenjem sankcije “kućnog pritvora s elektroničkim nadzorom” za osobe osuđene na zatvorske kazne u trajanju do jedne godine. U ukupnoj strukturi izrečenih sudskih presuda upravo ovakve kazne čine čak 80 posto, pa je jasno kako bi se na taj način rasteretili entitetski zatvori. - Također, Federalno ministarstvo pravosuđa poduzima odgovarajuće aktivnosti oko budućeg lociranja objekta za smještaj malodobnih osoba prema kojima su izrečene odgojne mjere ili kazna malodobničkog zatvora, ističu iz Vijeća ministara BiH.

Ukupno 13 ustanova

Inače, u oba bh. entiteta postoji ukupno 13 zatvorskih ustanova, od čega je sedam njih u Federaciji BiH. U ove ustanove se upućuju i osuđenici kojima su presude izrečene pred državnim sudom. Od 2003. godine Sud BiH je na izdržavanje kazne u entitetske zatvore uputio ukupno 313 pravomoćno osuđenih osoba.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.