Posljednje poskuplje

Elektroprivreda HZ HB jeftinija od Elektroprivrede BiH

Foto: Braco Selimović
Elektroprivreda HZ HB jeftinija od Elektroprivrede BiH
26.07.2011.
u 10:48
Električne energije u EP HZ-HB iznosi 13,13 feninga po kWh, što je niže za dva feninga od EP BiH.
Pogledaj originalni članak

Poskupljenje električne energije za korisnike Elektroprivrede Bosne i Hercegovine dvostruko će se negativno odraziti za građane BiH, kako kroz samo poskupljenje električne energije, tako i kroz lanac poskupljenja drugih proizvoda. No, udar na džep građani će osjetiti prije svega na računu za usluge električne energije pa samo medijski napumpane socijalne mjere države neće imati gotovo nikakva učinka pa niti prema socijalno potrebitim kategorijama.

Šarena laža


Naime, nelegalna Vlada FBiH je donijela odluku o subvencioniranju dijela potrošnje u iznosu od 5, odnosno 7,5 maraka po računu za umirovljenike i socijalno ugrožene čija mjesečna potrošnja ne prelazi niti toliko da tek drže uključene tri žarulje. U prosjeku se računi za mjesečnu potrošnju električne energije kreću oko 100 konvertibilnih maraka. Ima li se na umu da je struja poskupjela za više od 14 posto, to znači da će novi računi biti veći za čak deset maraka uz uračunati iznos koji će snositi Elektroprivreda. Da se radi o normalnoj državi i normalnoj vlasti, ne bi se najprije donosila odluka o poskupljenju električne energije, a onda se za razliku od Elektroprivrede BiH pokazala socijalna osjetljivost Federacije BiH. A upravo je nelegalna vlast instalirala direktora na čelo ove elektroprivrede, da bi kasnije ispravljala promašaje istoga poduzeća. Kao objašnjenja za takvu odluku u Elektroprivredi BiH su naveli da Bosna i Hercegovina izvozi električne energije u vrijednosti od 220 milijuna maraka, a onda tu istu energiju uvozi u vrijednosti od 40 milijuna maraka.

Poslovna orijentacija

Kako sada stvari stoje, skuplju električnu energiju u ukupnome iznosu plaćat će korisnici na području Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, i to za nekoliko feninga po potrošenom kilovatu, što prije svega treba zahvaliti zastarjeloj tehnologiji rada u rudnicima te s druge strane orijentaciji i ulaganju u nove projekte od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.