Akcije

Dvanaest žigosanih graničara zbog krijumčarenja stoke iz Srbije

Dvanaest žigosanih graničara zbog krijumčarenja stoke iz Srbije
11.06.2013.
u 09:18
Press šefova policije Gojka Vasića (MUP RS), Vinka Dumančića (GP BiH) i Gorana Zupca (SIPA), te glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića
Pogledaj originalni članak

Za jučerašnjih policijskih akcija ‘Skela’ i ‘Pauk’ uhićeno je 58 osumnjičenih za korupciju i zloupotrebu položaja, rečeno je na konferenciji za novinare čelnika policije - Gojka Vasića (MUP RS), Vinka Dumančića (GP BiH) i Gorana Zupca (SIPA) te glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića. Vasić je naveo da je u manjem entitetu izvršen pretres na 24 lokacije, koliko je i uhićenih, od kojih su četiri policajca u RS, a ostatak je u FBiH. Dumančić je potvrdio da je uhićeno i 12 pripadnika Granične policije, uglavnom iz Zvornika, koji se terete za zloupotrebu položaja. Salihović je zadovoljan činjenicom da su ove policijske akcije uspješno koordinirane i da su u nizu onih koje su usmjerene protiv onih koji podrivaju proračun BiH. Zubac je izrazio zadovoljstvo što su akcije izvedene jako profesionalno.

Rizik zaraze


Istragom je utvrđeno da je počinjeno krijumčarenje velikih količina žive stoke s područja Srbije u BiH, te je nezakonito ostvarena imovinska korist u višemilijunskim iznosima. Na području sjeveroistočne Bosne na granici sa Srbijom, 2-3 puta tjedno pokušava se nelegalno uvesti stoka u selima Popovi i Amajlije, a na obali rijeke Drine djelatnici GP su u prvih šest mjeseci ove godine zaplijenili oko 250 grla stoke. Zona odgovornosti terenske jedinice iz Zvornika iznosi oko 20 kilometara od 600 km duge granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Na bosanskoj obali svako jutro postoje svježi tragovi stopa ljudi i životinja, kao i čamaca, a graničari su odgovorili da i nije rijetkost da nalete na krijumčare koji se često znaju sukobiti s njima. Krijumčarenje stokom povećava rizik od širenja zaraznih bolesti, škodi domaćim proizvođačima jer snižava cijene na tržištu te oštećuje državni proračun zbog neplaćenih carina. Broj zaplijenjene krijumčarene stoke je mali u usporedbi s 91.000 grla stoke legalno uvezenih u BiH u jednoj godini. (Bh. vlasti uvoz bilježe u kilogramima umjesto u grlima stoke. Ovaj broj se dobiva upotrebom prosječnih težina raznih kategorija stoke koje se mogu zatražiti od Ureda za veterinarstvo BiH). Legalni uvoznici moraju platiti troškove pregleda životinja i carinu ??to iznosi 5 posto od ukupne vrijednosti uvezene stoke plus još 0,50 KM po kilogramu. Prosječna cijena jednog grla krupne stoke u Srbiji iznosi oko 800 KM, a u BiH 1000 KM. Ova razlika u cijeni, koja varira u zavisnosti od trenutne cijene kilograma mesa, te trguje li se markama ili eurima odlučuje o visini zarade krijumčara. Krijumčarena stoka stvara veliku konkurenciju domaćim proizvođačima jer obara cijene na stočnim tržnicama. Pored toga, time se povećava opasnost od širenja zaraza i na domaću stoku.

Zaustaviti švercere

“Država mora i može zaustaviti krijumčarenje i zaštititi seljaka”, kaže Srećko Đokić, stočar iz semberijskog sela Crnojevo koji izdržava osmeročlanu obitelj. “Samo jedno krijumčareno bolesno grlo može izazvati epidemiju i zaraziti veliki broj ljudi”. Tvrdi da su šverceri u Amajlijama vrlo dobro organizirani, a da se nelegalni prijevoz stoke odvija noću. Prema postojećim propisima, svako grlo mora biti registrirano i posjedovati putovnicu koju izdaje veterinarska postaja u kojoj je životinja prijavljena, dvije ušne markice istovjetnog broja kao u putovnici te dokumentaciju za prijavu kretanja. Pored toga svako grlo mora imati potvrdu o zdravstvenom stanju, kao i podatke o sadašnjem i bivšem vlasniku. Cijeli proces državama omogućava da prate kretanja životinja, što je od kritične važnosti za zaustavljanje širenja zaraznih bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.