PREGOVORI

Dva HDZ-a za kompromis, dogovor stranaka moguć za deset dana

Foto: VL FOTO
Dva HDZ-a za kompromis, dogovor stranaka moguć za deset dana
22.02.2011.
u 09:47
Uvjet HDZ-a za dogovor uvažavanje BiH, EU i NATO integracije te jednakopravnost triju naroda
Pogledaj originalni članak

Nakon 140 dana bez vlasti domaći su političari odlučili napraviti iskorak i pokazati spremnost za dogovore oko provedbe izbornih rezultata. Iz dva HDZ-a nagovijestili su da su dvije stranke spremne za otvaranje pregovora. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je jučer da bi se dogovor oko uspostave vlasti mogao postići u sljedeća dva tjedna.

- Vjerujem da ćemo se u roku od dva tjedna uspjeti dogovoriti oko uspostave vlasti kako bismo izbjegli sve zamke mogućih blokada. Svi shvaćamo da moramo uvažavati potrebu za kompromisom, ali i da nitko ne bude gubitnik u cijelome procesu. Moraju se uvažavati legitimni predstavnici sva tri naroda”, rekao je Čović u stanci zasjedanja Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a BiH.

Čović je dodao da je u slučaju političkog dogovora, vlast u županijama, Federaciji BiH i državi realno uspostaviti tek za više od mjesec dana zbog složenih mehanizama popune gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda parlamenata u koji se zastupnici biraju iz županija, odnosno entiteta. Predsjednik HDZ-a BiH rekao je kako je njegova stranka spremna na kompromis.

- Kompromis je moguć o svim pitanjima osim o tome da se dovodi u pitanje opstanak BiH, njezin euroatlantski put te jednakopravnost triju naroda. Dodao je da zbog većine u Domu naroda dva HDZ-a trebaju odlučivati o hrvatskim pozicijama. Smatra i da je najveće hrvatske stranke nemoguće izbaciti iz vlasti te da neće uspjeti pokušaji da se podijele dva HDZ-a koji su potpisali zajednički sporazum. Istodobno, vršitelj dužnosti glavnog tajnika HDZ-a 1990 Veso Vegar rekao je da je sada do domaćih političkih partnera kako bi pokazali spremnost na dogovor. Valja reći je za uspostavu vlasti potrebno da sve strane pokažu odlučnost, prije svega, uvažavanja realnog stanja nakon posljednjih izbora. “Najvažnije je pronaći širine između politike SDP-a koja poziva na ‘zajednički posao’, zahtjeva dva HDZ-a da narodni predstavnici budu vlasti i stranaka iz RS-a koje ignoriraju zahtjeve SDP-a.”

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AL
alen112
19:13 22.02.2011.

E sad pitanje je da li su dobili to što su tražili ravnopravnost Hrvastkome narodu ili samo poziciju predsjednika vijeća ministara ili nešto slično u svakom slučaju vidjeti ćemo pa do sljedećih izbora zaboraviti i tako opet stalno u krug

CI
cinbenik
19:24 22.02.2011.

Pa sta znaci kompromis,nisu vas valjda natjerali da nas ponovo izdate kao i proteklih 20god.Zar da odustanemo od treceg entiteta,a toliko je bio obecan.Ulaskom u vlast priznajemo da smo krivci,priznajemo Komsica i 5000 Hrvatskih izdajica.Izgleda da smo svi u zabludi sto vas podrzavamo valja nesto mijenjat.

KR
krtica
03:43 23.02.2011.

Sto se tice kompromisa imajte na pameti slijedece: Kad se uspostavi treci entited, ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, jednakopravna zastupljenost na svim razinama i na svim podrucjima vlasti - tek onda mogu Muslimani i RS govoriti o kompromisima! A dotle, nemojte se boriti za osobne dzepove i udobne fotelje! Hrvatski puk u BiH vam je dao svoj glas i njega sveobuhvatno zastupajte i za njegovu se ravnopravnost i i slobodu borite!