Alpinizam

Društvo prijatelja “Lipa” Odžak uspelo se na Alpe

Društvo prijatelja “Lipa” Odžak uspelo se na Alpe
13.10.2012.
u 10:59
Uz osvajanje planinskih vrhova, za isticanje je niz drugih aktivnosti, ali i što su planinari Odžaka izuzetno ekološki aktivni
Pogledaj originalni članak

Posavski zaljubljenici prirode, Društvo prijatelja prirode „Lipa“ iz Odžaka iza sebe imaju impozantan broj osvojenih planinskih bh. i vrhova diljem Europe. Posljednji planinarski uspjeh bilježe na planinskim vrhovima švicarskih Alpa. U osvajanju tih planinski vrhova družili su se skupa s planinarima Locarna (kanton Ticino) u kojem živi i radi najviše iseljenih Posavljaka s odžačkog područja. Uz planinarsku sekciju ovo iznimno aktivno društvo radi još na desetak područja kako bi pronosili glas posavski u pozitivnom smislu i izvan granica Posavske županije.

Predsjednik društva Ivo Lubina prenosi nam svoje impresije u pohodu Posavljaka na Alpe. - Polazna točka za uspon bila nam je iznad brane „Lago di Luzzone“(1609 m), a prvu etapu uspona prešli smo i biciklima do kapelice (2012 m). Penjali smo se do planinarskog doma „Capanna Adula UTOE“ na 2393 m n/v. Bilo je nezaboravno kretanje kamenim grebenom do glečera. Potrebno je dosta vještine u svemu jer tridesetak centimetara novog snijega prekrivalo je stazu, usponi su bili jaki, strmine, ali sve smo svladavali bez većih poteškoća. Adula (ili Rheinwaldhorn 3402 m) nas je dočekala bez vjetra, snježna, ali ne i hladna. Oko ledom okovanog križa kružili su kumulusi, ali su pogledi dopirali do udaljenih alpskih visova. Za ovaj pogled vrijedilo je voziti preko 2000 km, prenosi nam nezaboravne slike vođa puta i predsjednik odžačkog društva planinara „Lipa“ Ivo Lubina.

Uz osvajanje planinskih vrhova, za isticanje je što su planinari Odžaka izuzetno ekološki aktivni.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.