ISTRAŽIVANJE

Draži im život s neprijateljima, nego s Romima ili Židovima!

Foto: Reuters
Draži im život s neprijateljima, nego s Romima ili Židovima!
14.12.2010.
u 08:09
Velik broj stanovnika BiH ne podržava manjinske narode, izražen animozitet prema Romima i Židovima. Homoseksualci nepoželjni u BiH
Pogledaj originalni članak

Bez obzira što su se u prošlom ratu međusobno poubijali, a njihovi čelnici politički rat vode i danas, punih 15 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, uvjerljiva većina Hrvata, Srba i Bošnjaka puno bi lakše svoje susjedstvo podnijeli s nekim iz spomenute tri nacije nego s Romom, Židovom, deklariranim ateistom ili homoseksualcem.

Ne Romu i Židovu u vlast

Unatoč presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu da svog kandidata za Predsjedništvo BiH imaju pravo imati i pripadnici nacionalnih manjina, velik broj stanovnika BiH uopće ne želi Židova ili Roma vidjeti u spomenutoj državnoj instituciji, pokazalo je posljednje istraživanje koje svake godine Gallupov Institut za Europu provodi u nekoj od država zapadnog Balkana. Istraživanje je pokazalo da svaki četvrti stanovnik BiH ne podržava odluku Suda u Strasbourgu da Romima, Židovima i ostalim manjinama treba dati jednaka izborna prava kao većinskim nacionalnim skupinama. Na pripadnike židovske ili romske manjinske skupine od 100 ispitanika u RS-u s animozitetom gleda 14, dok je taj broj u Federaciji BiH daleko veći i iznosi 22 ispitanika. Trećina stanovnika Federacije BiH i četvrtina onih iz RS-a ne žele Rome u blizini svojih domova. Diskriminacija, prema podacima Gallupova instituta, dolazi iz sloja visokoobrazovane populacije.

Ateisti i homoseksualci

Kad je u pitanju seksualna orijentacija, većina ispitanika preljub drži moralno prihvatljivijim od homoseksualizma. Veći broj homofoba, pokazalo je Gallupovo istraživanje, živi u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH. Homoseksualac u susjedstvu jednako nije dobro došao kao ni problematični narkoman. Izrazito velik broj građana BiH također ne podržava ateizam, a ateisti su najneomiljeniji u malim gradovima. Na drugoj strani, gotovo 70 posto građana drži da je religija jako bitna stvar u svakodnevnom životu, koja utječe na stvari. Najveći broj stanovnika koji na prostoru zapadnog Balkana drži do svoje religijske pripadnosti živi u RS-u. Najbolje je biti religiozan Srbin u Banjoj Luci, Bošnjak u Sarajevu i Hrvat u Mostaru.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.