POREZNA UPRAVA

Drakonske kazne i do 20.000 KM za one koji nisu obavili fiskalizaciju

Foto: VL FOTO
Drakonske kazne i do 20.000 KM za one koji nisu obavili fiskalizaciju
16.05.2011.
u 17:19
Porezna uprava upozorava obveznike fiskalizacije druge skupine kojima je rok za fiskalizaciju do kraja srpnja, da na vrijeme poduzmu aktivnosti
Pogledaj originalni članak

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća obveznike fiskalizacije prve skupine u koju spadaju: hoteli, restorani, barovi, kantine, katering, trgovine na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim preparatima, kao i trgovine na malo motornim gorivima, da je rok za fiskalizaciju istekao 31. 1. 2011. do kojeg su bili dužni staviti fiskalni uređaj u funkciju evidentiranja prometa.

Porezna uprava Federacije BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Federalno ministarstvo financija putem komisije nadležni su za nadzor nad provedbom Zakona o fiskalnim sustavima kao i kontrolu instaliranih fiskalnih sustava u skladu sa zakonom. Prema tome, nakon spomenutog datuma stekli su se uvjeti za kontrolu obveznika fiskalizacije prve skupine jesu li su nabavili fiskalni uređaj, evidentiraju li promet putem fiskalnog uređaja i izdaju li fiskalne račune.

Nove kazne

Isto tako stekli su se i uvjeti za izricanje novčanih kazni, koje su prilično visoke i kreću se od 2.500 KM do 20.000 KM za prekršaje ako pravni subjekt – obveznik ne evidentira svaki pojedinačni promet preko fiskalnog uređaja i prijenos podataka preko terminala do servera Porezne uprave, klijentu ne izda fiskalni račun odštampan na fiskalnom uređaju preko kojeg je evidentiran promet, bez obzira zahtijeva li to klijent, u slučaju postojanja bar jednog ispravnog fiskalnog uređaja na prodajnom mjestu; otpočne obavljanje djelatnosti prometa robe, odnosno pružanja usluga prije nabave fiskalnog sustava i fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegova povezivanja s terminalom i instaliranja na prodajnom mjestu; ili prije fiskalizacije fisklanog uređaja, njegova povezivanja s terminalom i nadređenim računarom sa softverskom aplikacijom i instaliranja na prodajnom mjestu; nabavi fiskalni sustav za koje nije izdato odobrenje i ako ne zaključi ugovor sa ovlaštenim servisom o servisiranju i tehničkoj podršci za korištenje nabavljenog fiskalnog sustava.

Za navedene prekršaje kažnjava se i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM, a poduzetnik u iznosu od 3.000 KM do 10.000 KM. Obveznici fiskalizacije druge skupine u koju spadaju trgovine na veliko i malo, održavanje i popravka motornih vozila, iznajmljivanje predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, fotografske usluge, pranje i kemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih predmeta, frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje, tretmani za poboljšavanje fizičkog stanja i raspoloženja i ostale nenavedena djelatnosti dužni su se fiskalizirati do 15. 7. 2011.

Fiskalni sustav

Iz Porezne uprave skreću pozornost ovoj skupini obveznika da na vrijeme poduzmu aktivnosti i radnje u vezi s nabavom fiskalnih sustava i stavljanjem u funkciju evidentiranja prometa. Također, upozoravaju obveznike fiskalizacije da prilikom kupovine fiskalnih uređaja ne pristaju na bilo kakve nagodbe s distributerima, servisima ili serviserima oko uvjeta kupovine i ostalih radnji koje su dužni izvršiti u propisanim rokovima i po propisanom redoslijedu radnji u skladu sa zakonom.

Porezna uprava je također izdala priopćenje kojim se obavještavaju kupci da prilikom kupovine traže od prodavača fiskalni račun i da ga sačuvaju u krugu od 20 metara. U suprotnom, za sve kupce koji prilikom kontrole ne pokažu fiskalni račun, propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM, u skladu sa Zakona o fiskalnim sustavima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.