ILIJA JURIŠIĆ

Dozet: U ovom slučaju tužitelj neće odustati od gonjenja

Foto: VL FOTO
Dozet: U ovom slučaju tužitelj neće odustati od gonjenja
12.10.2010.
u 07:38
“Slučaj Jurišić” je protekle tri godine bio jedan od glavnih kamena spoticanja u normalizaciji i razvoju političkih odnosa Sarajeva i Beograda, BiH i Srbije
Pogledaj originalni članak

Prizivni sud u Beogradu ukinuo je presudu tuzlanskom političaru Iliji Juršiću koji je u prvostupanjskom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA koji su se 15. svibnja 1992. povlačili iz Tuzle.

Ponovljeno suđenje

Prema odluci Prizivnog suda, Jurišiću će biti ponovljeno suđenje, koje će nekadašnji predsjednik Općinskog vijeća Tuzla čekati na slobodi. On je odmah nakon puštanja iz pritvora zajedno sa suprugom i prijateljima krenuo prema Tuzli, gdje mu je priređen svečani doček. Putem TV1 Jurišić je jučer poslao prvu poruku građanima BiH. - Ipak sam dočekao da izađem. I sa slobode sasvim je drukčije braniti se nego tamo u onom okruženju, poručio je Jurišić. Njegov odvjetnik Đorđe Dozet istaknuo je da, formalno-pravno, Jurišića ništa ne obvezuje da se javi na svaki sudski poziv iz Srbije i da taj sud ne može narediti njegovo privođenje iz BiH. Ali Jurišića obvezuje njegov obraz i ono što je od početka govorio da želi iz ovog suda izići čist. Jurišić će to ispoštovati, kazao je Dozet. Kako se ističe u obrazloženju odluke o poništavanju prvostupanjske presude, ona je donesena jer “nije izveden određeni broj dokaza kojim bi bila potvrđena optužba za nedozvoljenu upotrebu sredstava borbe”. U Sarajevu i Tuzli se ovakva odluka smatra pobjedom pravde, budući da njegovi sugrađani tvrde da je Jurišić uhićen i optužen kako bi Srbija relativizirala zločine koje su njezine snage počinile tijekom rata u BiH. Jurišić je uhićen 2007. u beogradskoj zračnoj luci “Nikola Tesla” temeljem naloga za uhićenje MUP-a Srbije i od tada se nalazio u pritvoru. “Slučaj Jurišić” je protekle tri godine bio jedan od glavnih kamena spoticanja u normalizaciji i razvoju političkih odnosa BiH i Srbije.

Politički uvjeti

Bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i Željko Komšić, uvjetovali su i posjet Beogradu puštanjem Jurišića na slobodu. Komšić je jučer pozdravio odluku Prizivnog suda u Beogradu. - Svi znamo da je Jurišić nevin i očekujem da će se u ponovljenom postupku definitivno utvrditi da je Jurišić nevin, ali sada je najvažnije da se on vraća kući, ustvrdio je Komšić. Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu tvrdi da je Jurišić izdao naredbu za napad na vojnu kolonu, dok je obrana izvela svjedoke koji su potvrdili da je Jurišić kao član kriznog stožera općine Tuzla samo prenio naredbu da se na vatru uzvrati vatrom, te da on nije ni imao ovlasti samostalno izdavati naređenja.

Mišljenje odvjetnika

Postoje različite informacije o broju žrtava sukoba na Brčanskoj malti u Tuzli 15. svibnja 1992. godine. Prema nekim informacijama, poginulo je 49, a prema drugima najmanje 92 vojnika bivše JNA. Dok se u Beogradu i Republici Srpskoj tvrdi da je kolona JNA napadnuta bez ikakvog povoda, tuzlanske vlasti navode da su branitelji grada odgovorili na vatru koju su otvorili pripadnici JNA te da je većina poginula od eksplozije kamiona sa strjeljivom koje je JNA pokušala izvući na teritorij pod srpskom kontrolom. Đorđe Dozet, jedan od odvjetnika Ilije Jurišića, rekao je jučer nakon presude na sudu u Beogradu kako smatra da tužitelj u ovom slučaju nikako neće odustati od gonjenja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.