ČOVIĆ - MOON

Dovesti konstitutivne narode u ravnopravan položaj

Dovesti konstitutivne narode u ravnopravan položaj
14.11.2012.
u 10:45
Predsjednik HDZ BiH izrazio je zadovoljstvo što su nakon mjeseci institucionalne krize pokrenuti procesi koji vode ka njenom rješenju
Pogledaj originalni članak

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović razgovarao je danas u Domu HDZ BiH u Mostaru s veleposlanikom SAD u BiH Patrick Moonom. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim prilikama u BiH te o tome kako riješiti nagomilana politička pitanja koja opterećuju normalno funkcioniranje države. 

Predsjednik HDZ BiH izrazio je zadovoljstvo što su nakon mjeseci institucionalne krize pokrenuti procesi koji vode ka njenom rješenju. U tom svijetlu, istaknuo je zadovoljstvo povratkom političkog dijaloga i kristaliziranjem parlamentarne većine čiji će se predstavnici 20. studenoga susresti u Mostaru kako bi definirali okvire programa zajedničkog djelovanja u naredne dvije godine.  

Čović je najavio inzistiranje na rokovima provedbe pojedinih poglavlja, konkretnom načinu provedbe Presude u slučaju \"Sejdić i Finci\" protiv BiH uz uvažavanje prava manjina i otklanjanja diskriminacije, ali i dovođenja konstitutivnih naroda u ravnopravan položaj u izbornom procesu.  Također, jedan od zahtjeva bit će i dogovaranje mjera za ispunjavanje uvjeta za MAP jer, kako je rekao, bez napretka na euroatlantskom putu neće biti moguće ostvariti ekonomski progres BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o rješenju pitanja Grada Mostara i sustavnoj borbi protiv korupcije. Naglašeno je i da je snažnije borba protiv korupcije obvezna posljedica napretka na putu ka Europskoj uniji.  Veleposlanik Moon informirao je  dr. Čovića o angažmanu NVO i predstavnika stručne zajednice u BiH na unaprjeđenju procesa reforme Ustava FBiH kojeg podupire međunarodna zajednica. 

Sugovornici su razgovarali i o različitim aspektima kako odblokirati proces rekonstrukcije federalne Vlade, a predsjednik HDZ BiH izrazio je zabrinutost za paralizu institucija FBiH koju najsnažnije osjete građani, prije svega njihov najsiromašniji sloj.  Američki veleposlanik u BiH istaknuo je kako SAD žele vidjeti funkcionalnu Vladu FBiH, te je ohrabrio HDZ BiH na pozitivnu ulogu u tom procesu. Umjerena i realna politika, spremnost na dijalog i suradnju u interesu BiH te svih njenih naroda i građana ocijenjeni su iznimno važnom i za budućnost BiH i njezinu integraciju u NATO i EU.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.