INZKO PORUČIO:

Domaći političari moraju sami naći rješenje za Sejdić - Finci

Foto: VL FOTO
Domaći političari moraju sami naći rješenje za Sejdić - Finci
04.09.2013.
u 16:44
-Političari u BiH deklarativno i suštinski žele da BiH uđe u europsku zajednicu i da bude dio te obitelji. Ako to istinski žele, nema smisla da međunarodna zajednica nameće rješenje - rekao je Inzko
Pogledaj originalni članak

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ponovio je danas u Banjoj Luci da međunarodna zajednica ohrabruje domaće političare da sami, bez nametanja rješenja, postignu dogovor o provođenju odluke \"Sejdić-Finci“.  Sastanak u Bruxellesu, koji je za 1. listopad zakazao Europski povjerenikl za proširenje Štefan File, je, kako kaže, dobra prilika za to.

-Političari u BiH deklarativno i suštinski žele da BiH uđe u europsku zajednicu i da bude dio te obitelji. Ako to istinski žele, nema smisla da međunarodna zajednica nameće rješenje - rekao je Inzko i ponovio da BiH mora sama dokazati da je u stanju da ispunjava neke minimalne uvjete.

Nakon sastanka s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, kazao je da se u slučaju provođenja odluke u predmetu „Sejdić-Finci“ radi o poštivanju ljudskih prava i da bh.političari moraju da pokažu da su u stanju da to riješe, kako bi ih poštovao i Bruxelles i zemlje u okruženju.

Ipak, dodao je, da međunarodna zajednica nema iluzija da je lako doći do domaćeg rješenja u slučaju „Sejdić-Finci“. I Radojičić je ukazao na potrebu da se nastavi dijalog o pokušaju nalaženja rješenja za presudu \"Sejdić-Finci\", kao i da se održi sastanak u Bruxellesu 1. listopada.

-Ova godina je izuzetno važnja. Ako se u toku ove jeseni ne nađe rješenje, onda se može dogoditi da čitava iduća godina bude izgubljena - dodao je on.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.